Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

" Το χέρι του Θεού "

Η καθαρά ηθικιστική στάση, έναντι του κακού πούναι μέσα μας, κι η επιδίωξη τελειοποίησης με τις δικές μας δυνάμεις είναι εγχείρημα επιφανειακό και ολότελα άκαρπο. Άν, χωρίς την ύπαρξη και την παρουσία του Θεού δούμε όλη την άβυσσο του κακού μέσα μας, θα βρεθούμε δίχως ελπίδα μπροστά σ' ένα απελπιστικό αδιέξοδο. Κι αν ελπίσουμε πώς θα φτάσουμε την πλήρη αρετή χωρίς το Θεό, θα οδηγηθούμε σ' ένα άλλο αδιέξοδο, στο να βλέπουμε τον εαυτό μας Θεό.
Και στη μιά και στην άλλη περίπτωση, η διέξοδος έγκειται στην αναγνώριση του γεγονότος, ότι το χέρι  του Θεού είναι πάνω από μας.

Από το βιβλίο " Πνευματικά Κεφάλαια "
του μακαριστού πρωτ. Αλεξάνδρου Ελτσιανίνωφ



 
ΤΗΝ ΓΑΡ ΣΗΝ ΜΗΤΡΑΝ ΝΕΝΑΝΩ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
 
 
 
Υάκινθος

“ΘΕΕ ΜΟΥ,ΠΑΡΕ ΜΕ!”

ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΙΕΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.     


81105
Θεέ μου, Πάρε με!
 
Πόσοι άνθρωποι σε δύσκολες στιγμές δεν το λένε!
Οι περισσότεροι όμως δε γνωρίζουν ότι είναι αμαρτία κι ότι αποτελεί έλλειψη υπομονής κι ελπίδας στη βοήθεια του Θεού. Το ακόλουθο όμως περιστατικό, το βεβαιώνει ξεκάθαρα. Το διηγήθηκε με πολλή ταπείνωση και συναίσθηση ένας σεβαστός ιερέας, ο οποίος έχει πνευματικά παιδιά και στην επαρχία και στην Αθήνα.
Είπε: «Εγώ, αφ’ ότου έγινα ιερέας, με κυνήγησε η συκοφαντία (το σύγχρονο μαρτύριο). Πότε με τον έναν τρόπο, πότε με τον άλλον, με πίκραιναν και με καταρράκωναν πολλοί, με ψευδείς κατηγορίες. Αυτό γινόταν επανειλημμένα. Τόσο πόνεσα και τόσο κουράστηκα, που λύγισα κι αρκετές φορές είπα: «Θεέ μου, πάρε με!». Και τελικά, με πήρε!»…
Όσοι τον άκουγαν έμειναν κατάπληκτοι να τον κοιτούν, σκεπτόμενοι πόση ενοχή έχουν όσοι κατηγορούν, ιδίως τους ιερωμένους… Πόση αμαρτία συσσωρεύουν στην ψυχή τους, ιδίως όταν σπρώχνουν σε απελπισία τις ψυχές που κατηγορούν! Λες και τους εξουσιοδότησε ο Θεός να κρίνουν τον κόσμο…
Ο σεμνός κληρικός συνέχισε την αφήγησή του, λέγοντας:
«Έπαθα ανακοπή καρδιάς. Μου συνέβη στην Αθήνα. Εκείνη τη στιγμή βρισκόμουν εν μέσω γνωρίμων και πνευματικών τέκνων μου. Αμέσως με μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί προσπάθησαν πολύ να ξεκινήσουν την καρδιά, αλλά δεν έγινε τίποτα. Στο τέλος είπαν: «Δε γίνεται τίποτα με τον παππούλη πάρτε τον στο νεκροτομείο!».

Εγώ τώρα, και τι δεν έζησα τις έξι αυτές ώρες που ήμουν νεκρός! Κατ’ αρχάς, ένιωθα τον Άγγελό μου να με συντροφεύει κι να με περιβάλει προστατευτικά σε μια πορεία, που στην αρχή ήταν κάπως δύσκολη, αλλά αμέσως μετά ανοδική, προς ένα θεσπέσιο, γλυκύτατο φως. Κατά τη διαδρομή, πολλά κακά πνεύματα φώναζαν επιθετικά και με κατηγορούσαν. Μια από τις κατηγορίες ήταν η εξής:
- Πού τον πας αυτόν; Ήταν φιλοχρήματος. Ενώ είχε υποσχεθεί ακτημοσύνη, είχε χρήματα δικά του…! Ο άγιος Άγγελος όμως τους απέκρουε κι έλεγε:
- Αυτό δεν είναι αλήθεια! Τα χρήματα που είχε ήταν του Μοναστηριού και τα διαχειριζόταν.

Τελικά φθάσαμε σ’ ένα μέρος που φαινόταν να είναι σύνορο δύο περιοχών. Εκεί άκουσα τον εξής διάλογο που έκανε ο Άγγελός μου με την Υπεραγία Θεοτόκο. Άκουσα μάλιστα και τη γλυκύτατη, αλλά κάπως αυστηρή φωνή Της.
Ο Άγγελός μου έλεγε:
- Υπεραγία Θεοτόκε, να οδηγήσω τον παππούλη στη Βασιλεία του Υιού Σου;

Εκείνη απάντησε:
- Όχι! Γιατί έχει κάνει μια σοβαρή αμαρτία.
- Τι αμαρτία, Δέσποινά μου; Ο παππούλης ήταν καλός (άρχισε να με υπερασπίζει, ενώ ένιωθα τα δάκρυά του να πέφτουν ζεστά πάνω στον τράχηλό μου!), έχτισε Μοναστήρι, βοήθησε ψυχές να σωθούν…
- Αυτό είναι αλήθεια, απάντησε η Θεοτόκος. Αλλά, δεν έκανε υπομονή στον αγώνα που είχε, κι έλεγε στον Υιό μου πάρε με και πάρε με. Λοιπόν, πήγαινέ τον πίσω, να τελειώσει με υπομονή τον αγώνα του και μετά θα εισέλθει στη Βασιλεία του Υιού μου.

Καθώς γυρίζαμε με τον άγιο Άγγελο, είδα τον Παράδεισο και την Κόλαση. Αυτά που γράφουν τα βιβλία του Θεού, είναι αλήθεια! Τα είδα με τα μάτια μου!…
Όταν φθάσαμε στο νοσοκομείο, με αποστροφή μπήκα στο νεκρό παγωμένο σώμα μου. Έκανα οκτώ ώρες για να κινήσω τις πρώτες κλειδώσεις των δαχτύλων των χεριών μου! Απ’ το παίξιμο των βλεφάρων μου αντιλήφτηκε τη νεκρανάσταση μου πρώτη η αδελφή μου, κι αναστατώθηκε όλο το νοσοκομείο.
Σιγά-σιγά συνήλθα κι από τότε προσέχω και κάνω υπομονή αδιαμαρτύρητα σε ό,τι επιτρέπει η αγάπη του Θεού. Πρέπει να κερδίσουμε τον Παράδεισο, αδελφοί μου, πρέπει με την υπομονή μας να κερδίσουμε την ψυχή μας!»
Αυτά είπε ο παππούλης και με τα τελευταία λόγια η φωνή του κόπηκε απ’ τη συγκίνηση…


πηγή: Θησαυρός Γνώσεων και Ευσεβείας
ΠΗΓΗ.ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ




Υάκινθος
 

"...ελπίζοντας στην Αγάπη Σου..."

του Ἅγίου Ἰωάννου του Χρυσοστόμου


πηγή : Ορθοδοξία


Ἰησοῦ Χριστέ, τὸ καλὸ ὄνομα, ὁ γλυκασμός μου, ἡ ἐπιθυμία μου καὶ ἡ ἐλπίδα μου, σὺ ποὺ ἔγινες ἄνθρωπος γιὰ μᾶς καὶ τακτοποίησες τὰ πάντα μὲ σοφία γιὰ τὴ σωτηρία μας! Σὲ δοξάζω, Κύριε Θεέ μου, μὲ ὅλη τὴν καρδιά μου. Γονατίζω μπροστά Σου μὲ τὸ σῶμα καὶ τὴν ψυχή μου καὶ ἐξομολογοῦμαι τὶς ἁμαρτίες μου. Σκῦψε καὶ σὺ καὶ ἄκουσε τὴ δέησή μου καὶ συγχώρησε τὴν ἀσέβειά μου.

Ἁμάρτησα, ἀνόμησα, ἐπλημμέλησα, παρώξυνα καὶ παραπίκρανα Ἐσένα τὸν ἀγαθό μου Κύριο καὶ τροφέα καὶ προστάτη. Δὲν ὑπάρχει εἶδος κακίας ποὺ δὲν ἔκανα μὲ ἔργο καὶ μὲ λόγο, ἐν γνώσει καὶ ἐν ἀγνοίᾳ καὶ μὲ ἐνθυμήσεις καὶ σκέψεις πονηρὲς πολὺ ἁμάρτησα. Καὶ ὅσες φορὲς ὑποσχέθηκα νὰ μετανοήσω ἄλλες τόσες ξανάκανα τὰ ἴδια. Εἶναι πιὸ εὔκολο νὰ μετρηθοῦν οἱ σταγόνες τῆς βροχῆς παρὰ οἱ ἁμαρτίες μου. Ἔφτασαν καὶ πάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι μου ἀκόμα! Γιατὶ ἀπὸ τὰ νιάτα μου καὶ μέχρι σήμερα ἄνοιξα τὶς πόρτες τῆς ψυχῆς μου στὶς ἄτοπες ἐπιθυμίες, δούλεψα στὶς ἄτακτες καὶ ἀχαλίνωτες ὁρμές, λέρωσα τὸν λευκὸ χιτῶνα τοῦ βαπτίσματος, μόλυνα τὸν ναὸ τοῦ σώματός μου, καὶ βρώμισα τὴν ψυχή μου μὲ τὰ πάθη τῆς ἀτιμίας ποὺ διέπραξα.

Σὺ τὰ ξέρεις ὅλα – τί νὰ τὰ λέω;

Ἡ καρδιά μου συντρίβεται καὶ ἡ ψυχή μου βουλιάζει μέσα στὴν ἀπορία, γιατὶ ἂν καὶ τόσα ἁμαρτήματα ἔκανα, οὔτε ἕνα μικρὸ ἔργο μετάνοιας δὲν παρουσίασα… Γιὰ αὐτὸ εἶναι ταραγμένη ἡ ψυχή μου, γεμάτη ὀδύνη καὶ κατήφεια...

Παρὰ ταῦτα δὲν μπορῶ παρὰ νὰ ἐλπίζω στὴ σωτηρία μου… ἐλπίζοντας στὴν ἀγάπη σου.

Ἐλέησέ με, Θεέ μου, μὲ τὸ μέγα ἔλεός σου, γιατὶ σὲ Σένα πιστεύω… Συγχώρησέ με τὸν ἀχρεῖο καὶ ταπεινό. Ἄκουσε τὴν προσευχὴ τοῦ ταπεινοῦ δούλου σου … Σὰν ἄνθρωπος ἁμάρτησα. Ὡς Θεὸς συγχώρεσέ με… γιὰ τὴν πολλή σου ἀγαθότητα καὶ τὴν ἀνέκφραστη εὐσπλαχνία καὶ φιλανθρωπία, μὲ τὶς πρεσβεῖες τῆς πανενδόξου, πανυμνήτου, ὑπερευλογημένης καὶ κεχαριτωμένης, ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καὶ ἀειπαρθένου Μαρίας… Ἀμήν.


 
 
Ελέησόν με ο Θεός - ψάλλει ο Κυριάκος Εξωμετοχίτης
 
 
Βιογραφικό
Ο Κυριάκος Κωνσταντίνου Ψάλτης γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου το 1903 στο Έξω Μετόχι, ένα χωριό κοντά στην Λευκωσία. Μαθήτευσε κοντά στον Σμυρνιό ψάλτη Λάζαρο Συμεωνίδη. Έψαλλε στο ναό της Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο μέχρι την εκδίωξή του από την πόλη το 1974 λόγω της τουρκικής εισβολής στο νησί. Πέθανε πλήρης ημερών στις 29 Οκτωβρίου 2008, σε ηλικία 105 ετών.
 

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μετάνοια- Εξομολόγηση και πνευματική καθοδήγηση


Απο το βιβλίο του καθηγητού Γ. Πατρώνου «Θεολογία και Ορθόδοξο βίωμα»
εκδ. Δόμος
πηγή : Αμέθυστος

Σε αυτό το θέμα επικεντρώνεται σήμερα όλη η προσπάθεια για τη βίωση απο τους πιστούς μιας αληθινής Ορθόδοξης Πνευματικότητας.

Το να έχουμε θετικά αποτελέσματα απο το μυστήριο της εξομολογήσεως είναι πολύ φυσικό. Και τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται στο λυτρωτικό και χαρισματικό στοιχείο του Μυστηρίου της Μετανοίας.

Η ύπαρξη όμως αρνητικών αποτελεσμάτων οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην ανίερη αντιμετώπιση απο μερικούς πνευματικούς εξομολόγους, της αγωνίας των πιστών για λύτρωση και σωτηρία.

Το θέμα αυτό είναι πολύ εύκολο να επισύρει επικρίσεις και αντιρρήσεις, διότι πρέπει να πιστεύουμε όλοι μας πώς μέσα στους πνευματικούς και εκκλησιαστικούς χώρους όλα έχουν καλώς και πώς δέν επιτρέπεται να εγγίζει κανείς κριτικά τις ιδιαίτερες πνευματικές σχέσεις εξομολόγων και εξομολογουμένων. Αυτός ο χώρος και ιδιαιτέρως της πνευματικής καθοδήγησης θεωρείται ώς άβατο, ώς «ταμπού» για τους τρίτους και αυτή η σχέση επενδύεται συνήθως με πολλή μυστικοπάθεια, και με μεγάλη δόση μυστηριακότητας και μεταφυσικότητας.

Ο καθοδηγητικός λόγος του πνευματικού, ταυτίζεται συνήθως με τη θεία θέληση και δέν επιδέχεται σχολιασμό και αμφισβήτηση.

Στον καθοδηγούμενο πιστό καλλιεργείται η πεποίθηση, ότι όλα όσα διαμείβονται σε αυτή τη σχέση έχουν το στοιχείο του «αλάθητου», αφού στηρίζονται στην επενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Χρειάζεται επομένως η πλήρης υποταγή και υπακοή. Γιατί δέν πρόκειται για ανθρώπινες αντιλήψεις και συμβουλές αλλά για «εντολές» του Θεού.

Είναι μια πολύ επικίνδυνη πνευματικά υπόθεση να ταυτίζει κάποιος τον δικό του προσωπικό λόγο με τις εντολές του Θεού.


Ο όρος «εξομολόγησις» δέν απαντάται πουθενά, ούτε στα ιερά Ευαγγέλια, ούτε στις Πράξεις των Αποστόλων, αλλά ούτε και στις Επιστολές, που είναι ποιμαντικού και πνευματικού χαρακτήρος και θα έπρεπε η πράξη της εξομολόγησης να επιβεβαιώνει με την εξωτερίκευση των αμαρτιών τη μετάνοια, σύμφωνα με τις σημερινές πεποιθήσεις.

Αντιθέτως στα Ιερά κείμενα της πίστεως μας τονίζεται μόνον το θέμα της μετάνοιας και της επιστροφής. Χωρίς μετάνοια είναι ανέφικτη οποιαδήποτε αλλαγή και ασφαλώς απραγματοποίητη κάθε μορφή πνευματικής ζωής. Στην Π.Δ. οι Προφήτες εκήρυτταν μετάνοια και καλούσαν τους πλανημένους σε επιστροφή. Στην Κ.Δ. η μετάνοια σχετίζεται με την έλευση της Βασιλείας του Θεού και θεωρείται βασική προϋπόθεση εισόδου σε αυτήν. Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ. «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών».

Πρίν απο το Βάπτισμα προηγείται η μετάνοια και η μετάνοια είναι εκείνη που ανοίγει την θύρα της χάριτος.

Η πνευματική ζωή, υπο τις προϋποθέσεις αυτές, δέν είναι μια «κρυφή» ατομική υπόθεση όπως συνήθως κατανοείται όταν συσχετίζεται με το θέμα της εξομολογήσεως. Είναι ένα γεγονός Εκκλησιολογικό, κοινωνίας προσώπων, και απαιτεί διαφάνεια και άνοιγμα προς τους άλλους.

Γίνεται έτσι εύκολα κατανοητό, γιατί στην Εκκλησία των πρώτων αιώνων η εξομολόγηση γινόταν δημόσια και μάλιστα σε ώρα λειτουργικής σύναξης όλων των πιστών. Η εξομολόγηση ήταν μια πράξη μετάνοιας, συμφιλίωσης και επανένταξης στην Εκκλησιολογική κοινότητα των πιστών. Ήταν μυστήριο Εκκλησιολογικό και όχι ενέργεια ψυχολογικής εκτόνωσης και πνευματικής καθοδήγησης.

Η εξομολόγηση, δηλ. η «ανακοίνωση» των αμαρτιών δέν απαιτεί την ριζική μετάνοια και μεταστροφή αλλά κάποιο ψύχο-παιδαγωγικό στοιχείο. Για αυτό και τα αποτελέσματα δέν είναι μεταμορφωτικά, όχι μόνο απο τη συχνή προσέλευση στην εξομολόγηση αλλά και απο τη συχνή μετοχή και στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ας δούμε όμως τώρα με συντομία πώς διαμορφώνεται το θέμα της μετάνοιας, πέρα απο την Κ.Δ. στην Εκκλησιαστική ιστορία!

Ενώ, στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι και τον 14ο αιώνα, η θεολογία και το κήρυγμα είχαν ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, την θεία Ευχαριστία, όλα τα επι μέρους, ακολουθίες, τελετουργικές πράξεις, κατήχηση, κήρυγμα, μετάνοια μυστηριακή και πνευματική ζωή, βρίσκονταν σε άμεση σχέση με την Θ.Λειτουργεία και την Θ. Ευχαριστία.

Δέν νοούνταν κατήχηση και βάπτισμα, γάμος, χειροτονία χωρίς την σύνδεση με την Θ. Λειτουργία και την μετοχή στην Θ. Ευχαριστία.

Οι αμαρτωλοί και οι «πεπτωκότες» δέν μετείχαν στη Θεία Ευχαριστία.

Μόνον απο τον 14ο αιώνα και εξής,κάτω απο την επίδραση του πνεύματος και της θεολογίας της Δύσης αρχίσαμε να μιλάμε για επτά κεχωρισμένα και ανεξάρτητα μεταξύ τους Μυστήρια.

Απο τότε άρχισε η αξιολόγηση τους σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μυστήρια, ο συσχετισμός στη μετοχή κάποιου μυστηρίου με την υποχρεωτική πρόταξη κάποιου άλλου, ο χωρισμός σε υποχρεωτικά και προαιρετικά, και η επικάλυψη ή η αναίρεση του ενός απο κάποιο άλλο Μυστήριο.

Αυτός ο χωρισμός των Μυστηρίων σε επτά και η διαίρεση τους σε κατηγορίες με ανάλογες πνευματικές αξιολογήσεις ανήκει στην αιχμαλωσία μας στον σχολαστικισμό και δείχνει μια έντονη παρέκκλιση απο την Ορθοδοξία, αλλά ταυτόχρονα λόγω ακριβώς της νοοτροπίας της Ορθοδοξίας, επειδή έχουν γίνει πια οι παρεκκλίσεις παράδοση της Εκκλησίας μας, δείχνουμε και μια αυστηρή τάση διαφύλαξης αυτής της παράδοσης η οποία είναι μια παρέκκλιση της Ορθόδοξης ακριβώς ζωής.

Η διάκριση των μυστηρίων σιγά σιγά, καθώς δέν διορθώνόταν γνώρισε μια απαράδεκτη απολυτοποίηση. Για την Ορθόδοξη θεολογία το κάθε μυστήριο δέν κατέχει το «επι μέρους» αλλά το όλον της Σωτησίας. Τα μυστήρια δέν μπορούν αν θεωρούνται προσθετικά το ένα προς το άλλο, ώστε στο τέλος να συμπληρώνεται και να ολοκληρώνεται η Σωρηρία, όπως τα θεωρεί πλεόν η Δυτικότροπη Ορθοδοξία (αυτό που καταγγέλλεται σαν Κληρικαλισμός)
Ένας βαπτισμένος μετέχει στο «όλον» της Σωτηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα Μυστήρια : της μετανοίας, του γάμου, της Ιερωσύνης, της θείας Ευχαριστίας. Δέν πρέπει να ξεχνούμε ότι στον χώρο του αναχωρητικού και ασκητικού μοναχισμού, ΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ, επι μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεκαετίες ολόκληρες και πολλές φορές ώς το τέλος του βίου τους μέσα στις ερήμους, δέν εξομολογήθηκαν, δέν λειτουργήθηκαν, και δέν κοινώνησαν. ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ; Θα τους διαγράφαμε απο «μέλη» της Εκκλησιαστικής κοινότητας; ( όπως γίνεται ήδη σήμερα)

Δέν είναι όμως ευτυχώς μόνο τα «Επτά Μυστήρια» που καθαγιάζουν τον άνθρωπο. Είναι και η κάθε Εκκλησιαστική πράξη, η κάθε διακονία, το κάθε λειτούργημα και πνευματική εμπειρία.

Και πολύ περισσότερο δέν είναι μόνο η « εξομολόγηση», όπως απολυτοποιείται απο πολλούς, και μάλιστα όχι στην έννοια της βίωσης της μετανοίας, αλλά κυρίως στην καθιέρωση μιας σχέσης εξάρτησης προσώπων και ελέγχου των συνειδήσεων, όπου και διαμορφώνεται μια αντιεκκλησιολογική διάκριση «καθαρών» και «ακαθάρτων» στο σώμα της Εκκλησίας και του λαού του Θεού. (αυτά για την Ελληνική Ορθόδοξη παπική Εκκλησία που μας τυραννά στις μέρες μας)


Πολλές φορές κατά το παρελθόν, στην Εκκλησιαστική μας ιστορία, είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση για την ανάγκη μιας ουσιαστικής διάκρισης μεταξύ του μυστηρίου της μετανοίας και της εξομολογήσεως, απο την υπόθεση της πνευματικής καθοδήγησης. Τον 7ο αιώνα, ο Αναστάσιος Σιναϊτης συμβουλεύει : «Εξομολογήσαι τω Θεώ δια των ιερέων τας αμαρτίας σου», και για το θέμα της πνευματικής καθοδήγησης συνιστά, παράλληλα, όπως ο πιστός ερευνήσει να βρεί κατάλληλον «πνευματικόν άνδρα», χωρίς να αναφέρει εάν αυτός θα είναι λαϊκός, μοναχός ή ιερωμένος, κάνοντας έτσι σαφή διάκριση μεταξύ των δύο λειτουργιών, τής μυστηριακής μετανοίας και τής παιδαγωγικής πνευματικής καθοδήγησης.

Είναι ανάγκη λοιπόν η εξομολόγηση να επανέλθει και πάλι στον λειτουργικό και μυστηριακό της χαρακτήρα, τής μετάνοιας, και η πνευματική καθοδήγηση να επανατοποθετήσει ώς πρώτη στο αξίωμα τόν σεβασμό της προσωπικής ελευθερίας και της προσωπικής ιδιαιτερότητας του κάθε καθοδηγημένου. Η πνευματική ελευθερία, για την οποία ο ίδιος ο Χριστός σταυρώθηκε, δέν απεμπολείται.

"Τή ελευθερία ουν, ή Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε, και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε "(Γαλ. 5,1).

Μην ξεχνούμε πώς συχνά παρουσιάζονται ανάμεσα μας ψευδαπόστολοι και ψευδάδελφοι, οι οποίοι επιδιώκουν "κατασκοπήσαι την ελευθερίαν ημών ήν έχομεν εν Χριστώ Ιησού, ίνα ημάς καταδουλώσαι" (Γαλ. 2,4). Ο κάθε πιστός πρέπει να συνειδητοποιήσει πώς καλείται να εισέλθει είς την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού (Ρωμ.8,21).

Η πνευματική ζωή είναι μια προσωπική πορεία και προσωπική περιπέτεια, έξω απο διασφαλίσεις και κατοχυρώσεις. Πρόκειται για την πνευματική ανέλιξη και άνδρωση του ανθρώπου απο νήπιον εις άνδρα τέλειον (Α' Κορ. 13,11). Μια ελεγχόμενη πνευματική ζωή υπό στενή και καθημερινή καθοδήγηση ουσιαστικά απονευρώνει τον άνθρωπο και τον διατηρεί σε μια ανούσια πνευματική νηπιότητα, χωρίς εσωτερική υγεία και χωρίς τη χαρά της δημιουργίας.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Υφάσματα από την Πάφο

 

 

πηγή : NOCTOC
 
Κέντημα σταυροβελονιά με "σταυροφόρους" σε άκρη βαμβακερής μαντιλιάς. Πάφος, 19ος αι.
 
Οι "σταυροφόροι" σε κοντινό πλάνο
Κεντρικό μοτίβο σταυρός σε σταυροβελονιά από βαμβακερή μαντιλιά. Πάφος, 19ος αι.
 
Υφάντρα με βαμβακερό φυδκιώτικο πλουμιστό σεντόνι.
Φύτη. 1969.
 
 Υφαντό κέντημα σε βαμβακερό γυναικείο ποβράτζι.
Πάφος 19ος αι.
 
Σταυροβελονιά σε βαμβακερό μαντίλι. Πάφος, αρχές 20ού αι.
 
 
Φυδκιώτικα υφαντά πλουμιά σε μαλλινοβάμβακο ιγραμοσέντονο. Πάφος, 19ος αι.
 
 
Λαυκοκέντημα ασπροπλούμι σε βαμβακερό μαντίλι.
 Πάφος, 19ος αι
 
 
.
 
Υφαντό φυδκιώτικο κέντημα σε δίμιτη βαμβακερή μαντιλιά.
Φύτη, 19ος αι.
 
 
Υφαντά φυδκιώτικα πλουμιά σε μαλλινοβάμβακο δίμιτο ιγραμοσέντο. Πάφος, 19ος αι.
 
 
Υφαντό κέντημα σε βαμβακερή μαντιλιά. Πάφος, αρχές 2ού αι.

Water Drop Reflections

 
 
 
 
 
 
 
✔Best Water Drop Reflections in Beautiful HD
 
 
Yakinthos 

Η παιδεία της Χάριτος

 
" Τή ελευθερία, ή Χριστός ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε "
[...]
Η Χάρη του Θεού που φανερώθηκε, αυτή μόνον μπορεί να διδάξει όσους την επιλέγουν για παιδαγωγό, εκπαιδεύοντας τους μαθητές της να έχουν ήθη που αρμόζουν στούς ανθρώπους, δηλαδή ήμερα, καλοκάγαθα, εύσπλαγχνα, συμπαθή, δίκαια, φιλικά, μετριοπαθή, διακριτικά, σώφρονα, αγνά, μακρόθυμα, ανεξίκακα, κοινωνικά, ελεήμονα, φιλάνθρωπα, οικτίρμονα, χαριτωμένα, επιεική και προσιτά' οργίλα και θυμώδη εναντίον όλων των αντιθέτων τους, επιθυμητικά και ορεκτικά για όσα είναι ωφέλιμα στην ψυχή' να επιθυμούν δε τα φυσικά και αναγκαία, με ομαλό και μέτριο και νόμιμο τρόπο.
   'Οπως δόθηκε στο σώμα όρεξη και μάτια και φώς, ώστε να βλέπει και να τρέφεται από τα αγαθά της γής, έτσι δόθηκε και στην πιστή ψυχή όρεξη και νούς και το φώς του Κυρίου  Ιησού Χριστού, ώστε να βλέπει και να τρέφεται με ουράνια τροφή, τη γνώση των οικτιρμών του Θεού, τη συμπάθεια και την αγάπη και την εκούσια ταπείνωση της καθόδου του μέχρι του σταυρού και του θανάτου.
Διότι αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του λογικού αυτού ζώου. Και χαρακτηριστικό του αλόγου ζώου, είναι το να επιθυμεί μόνο τίς υλικές τροφές. 'Ωστε αυτός που χρησιμοποιεί την όρεξη της ψυχής για τα σαρκικά και γήϊνα, είναι ή παράφρων ή κτηνώδης. Εάν όμως δεν έχει αίσθηση αυτού του κακού, είναι νεκρός' και μόνον ο Χριστός μπορεί να τον αναστήσει. 'Οποιος σκέφτεται  την ημέρα  του Κυρίου, θα υπομείνει  την παιδεία  της χάριτος, χωρίς την οποία είναι ακατόρθωτο  και αδύνατο  να  γίνει  άνθρωπος'  και αφού  γίνει  άνθρωπος  και παραμείνει, ούτε να καταγραφεί  ούτε να ξεπέσει  με όσους  δεν έγιναν  ούτε  παρέμειναν  άνθρωποι, και καταντήσει  θηρίο  ή λύκος  ή αρκούδα  ή φίδι ή γουρούνι και γαϊδούρι' με κάποια  μεν  όμοιος  ως πρός  το επιθυμητικό, με άλλα  δε άγριος ως  πρός  το θυμικό. Διότι  τέτοιοι  καταδικάζονται στην κόλαση. Θα υπήρχε  δε κάποια  μικρή  απολογία  γι' αυτούς, αν καταδικάζονταν  ως απλοί άνθρωποι  που αμάρτησαν' αλλ' επειδή  είναι άνθρωποι  και διά  μέσου τού Χριστού  θεοί, αποκτώντας με την κοινωνία  και μετοχή  σε αυτόν  τη δυνατότητα  να μήν  αμαρτάνουν, αυτοί  όμως δεν το θέλουν  αυτό,  πώς  δεν  είναι άξιοι  για  μεγάλη  καταδίκη;  γιατί  δεν  αγαπούν  να είναι  τού Θεού, αλλά  του εαυτού τους.  Γι'αυτό  το λόγο  όσοι  μετά  το άχραντο  βάπτισμα  τού Χριστού  έπεσαν σε αμαρτίες, όταν τους περιλάμψει  φωτισμός  μετανοίας,  δεν πρέπει  να ζητούν  συγχώρηση  μόνο για τα αμαρτήματα, αλλά και να λάβουν  από τον Χριστό  την ελευθερία του,  ώστε  να μη μπορούν  πλέον  να αμαρτάνουν. " Διότι καθένας  που κάνει  την αμαρτία, δεν  είναι δούλος  Χριστού, αλλά δούλος  της αμαρτίας' στην οικία  τού Θεού και Πατέρα  δεν μένει  παντοτεινά'  (..  "ότι πάς ο ποιών την αμαρτίαν, ούκ  έστι  δούλος  Χριστού, αλλά δούλος  της αμαρτίας'  εις την οικίαν  τού Θεού  και Πατρός, ού δύναται  μένειν  εις τον αιώνα"..) εάν λοιπόν  ο  Χριστός  ως Υιός  του  Θεού  μας  ελευθερώσει, θα  είμαστε  πραγματικά  ελεύθεροι ".
Γι' αυτήν  ο απόστολος  Παύλος  λέει:  " Σταθείτε σταθερά  στήν ελευθερία,  για την οποία  ο Χριστός μας ελευθέρωσε".
[...]

Από τα " Αλφαβητικά Κεφάλαια "  
(από το κεφ. ΙΕ')
του Αγίου Πατρός ημών
Συμεών του Νέου Θεολόγου



 
Υάκινθος

Ο μαγευτικός ιερός τόπος της Παναγίας Σουμελά

 



       

Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, τόπος ιερός, τόπος μαγευτικός, τόπος μυστηρίου, ελληνισμού και ορθοδοξίας, τόπος πόνου και μαρτυρίου και αυτόπτης μάρτυρας της μεγάλης ποντιακής γενοκτονίας. Τόπος προαιώνιου προσκυνήματος. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες επισκέπτες, σπεύδουν να δούνε το θαυμαστό αυτό μνημείο. Χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως Έλληνες, αλλά και Τούρκοι, πηγαίνουν να προσκυνήσουν. Γυναίκες με την κλασική ισλαμική μαντίλα ανεβαίνουν υπομονετικά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι και με ευλάβεια προσκυνούν την Μεριέμ Αννά, την Παναγία Σουμελά. Ελληνόφωνοι πόντιοι της Τουρκίας ακόμα και σήμερα τραγουδάνε την Παναγία Σουμελά.
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, τελέστηκε Θεία Λειτουργία τον Αύγουστο του 2010, την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά, αφού η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να τελεστεί η θεία λειτουργία τη μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τη Λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν τον μαγευτικό αυτό ιερό τόπο!
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Perierga.gr - Το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Φθινοπωρινά μονοπάτια





 
Λυπούμαι  γιατί άφησα να περάσει ένα πλατύ ποτάμι
μέσα από τα δάχτυλά μου
χωρίς να πιω ούτε μια στάλα.
Τώρα βυθίζομαι στην πέτρα.
Ένα μικρό πεύκο στο κόκκινο χώμα,
δεν έχω άλλη συντροφιά.
Ό,τι αγάπησα χάθηκε μαζί με τα σπίτια
που ήταν καινούργια το περασμένο καλοκαίρι
και γκρέμισαν με τον αγέρα του φθινοπώρου.

Γιώργος Σεφέρης
(Μυθιστόρημα, ΙΗ’, Γιώργος Σεφέρης)








Τα χτυπημένα απ’ το φθινόπωρο μονοπάτια

ξαφνικά άνθισαν και λουλούδισαν,

Σ’ όποια κατεύθυνση και να στραφεί ο Αγαπημένος

……υπάρχει μονάχα άνοιξη εκεί.

Ντάρσαν Σίνγκ

Αγάπη σε κάθε βήμα

Τα χτυπημένα απ’ το φθινόπωρο μονοπάτια (Ντάρσαν Σινγκ)

πηγή : Ποιήματα
 

Η σοφία και μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας



 
 
 
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (Bιβλίο Γκίνες).
 Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και... στον ίδιο τόπο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από την μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από τον βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.
Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της. Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιον φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.
Η ΣΟΦΙΑ
Στην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι' αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη. Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει σαν ανθρώπους - και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».
Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά . Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία.
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
 
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος: «Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα: «Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα - μητέρα των εννοιών μας - μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ' εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες». Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας τους οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως. Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».
 
[Πηγή ellinikoarxeio.com]
 
Ευχαριστούμε πολύ Β. που μας το έστειλες. Υάκινθος

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού



       
πηγή : Perierga

 
Όλα ξεκίνησαν μετά από μια βροχερή νύχτα, όταν ένας Βρετανός βρήκε στο μπλακόνι του ένα μισοπεθαμένο πουλάκι, που φαινόταν νεογέννητο. Μόλις ανέπνεε, καθώς το ράμφος του ήταν γεμάτο μυρμήγκια, και ήταν εντελώς τυφλό. Το μάζεψε και το έβαλε σε ένα κουτί, όπου πέρασε την πρώτη του νύχτα.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Το πρωί μικρά τιτιβίσματα, σχεδόν άψυχα, ακουγόταν στο δωμάτιο, όταν ο φιλόζωος σκέφτηκε ότι το πτηνό την είχε γλιτώσει. Αποφάσισε, λοιπόν, να το ταΐσει, αλλά μάταια. Δεν έτρωγε τίποτα. Τότε σκέφτηκε να το βάλει δίπλα στο τζάμι, ανοίγοντας λίγο το παράθυρο. Εκείνο τιτίβιζε διαρκώς, όσο πιο δυνατά μπορούσε, για τουλάχιστον 3 ώρες.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Μέχρι που ένα δεύτερο σπουργίτι έκανε την εμφάνισή του. Ήταν ο πατέρας του που από εκείνη τη στιγμή και μετά του έφερνε τροφή και το τάιζε, κάθε 10-15 λεπτά. Και αυτό συνεχίστηκε για 2 εβδομάδες.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Το σπουργίτι μεγάλωνε αλλά δυστυχώς ακόμα ήταν τυφλό. Η επόμενη κίνηση ήταν να επισκεφθεί ο Βρετανός τον κτηνίατρο, ο οποίος έριξε μερικές σταγόνες στα μάτια του πτηνού.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Αυτό ήταν, το σπουργίτι συνήλθε. Άρχισε σιγά σιγά να κρύβεται πίσω από τις γλάστρες.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!

O πατέρας του πια, εκτός από τροφή, προσπαθούσε να του μάθει να πετάει στο χαμηλότερο σημείο από το παράθυρο. Και μια μέρα τα κατάφερε. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο «ιδιοκτήτης» του σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει τα φτερά του και να φύγει.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Και έτσι έγινε το ίδιο βράδυ. Μόνο που ο καιρός ήταν πάλι κακός και η ανησυχία μεγάλη. Τρεις μέρες πέρασαν χωρίς νέα του.
perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!

«Μέχρι που την τέταρτη μέρα το πρωί τον βρήκα να αποκοιμιέται στις γλάστρες», λέει ο ίδιος. Αυτό συνεχίζεται για 2 χρόνια μέχρι σήμερα. Το σπουργίτι ελεύθερο, έρχεται και φεύγει. Και ξέρει ότι ανάμεσα στις γλάστρες βρίσκει ασφάλεια και θαλπωρή!

perierga.gr - Η τρυφερή ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού καρέ καρέ!
Σχόλιο: Μια τόοσο μικρή ζωούλα, τόσο δα μικρή, τρέφεται και ζει από την αγάπη..και μόνον απ' αυτήν
Υάκινθος

Η Μητέρα

[...] Αν υπάρχει κάτι, που δείχνει όλο το μεγαλείο της Παναγίας, αυτό είναι εκείνη η αναφώνηση της συγγένισσάς της: " μακαρία η πιστεύσασα " (Λκ.α΄45). Αυτό κλείνει μέσα του και τα άλλα δύο χωρία: το "και αυτοί ού συνήκαν το ρήμα ό ελάλησεν αυτοίς"
(Λκ. β΄,50,51). Η μητέρα του είχε πιστέψει. Καί έπρεπε αυτήν την πίστη όλο και να την ξαναζωντανεύει. Πιό δυνατά , πιό σκληρά.
Η πίστις της ήταν , μεγαλύτερη απ' οποιουδήποτε ποτέ ανθρώπου. Πιό μεγάλη κι απ' του Αβραάμ, με την πελώρια πίστι του. Γιατί απ' αυτήν ζητήθηκαν πιό πολλά, παρά απ' τόν Αβραάμ. Γιατί το "Άγιον", που προήλθε  από μέσα της και ξεμάκρυνε από κοντά της, που την ξεπέρασε, που δημιούργησε ένα ατελείωτο χάσμα, μία άβυσσο, που είχε περικλείσει τη ζωή του, αυτό το άγιο ήταν εκείνο, που για το μεγαλείο του δεν έπρεπε σαν γυναίκα να αμφιβάλλει, αν και η ίδια το είχε γεννήσει, το είχε τα΄ί΄σει, το είχε δει αδύναμο κι ανήμπορο...αλλά και δεν έπρεπε να παραπλανηθεί απ' την αγάπη της, καθώς εκείνο δεν ήταν πιά υπό την προστασία της...Και παρ' όλ' αυτά έπρεπε να πιστεύει, πώς έτσι είναι σωστό, και ότι το θέλημα του Θεού έτσι θα έπρεπε να εκπληρωθεί...να μήν υποχωρήσει, να μή φανεί μικρόψυχη, να περιμένει και ν' ακολουθεί τόν Υιόν της σε κάθε Του βήμα, μόνο με την πίστι, χωρίς να κατανοεί '  αυτά όλα είναι το μεγαλείο της.[...]

Από το βιβλίο " Ο Κύριος "
του Romano Guardini





Έμπλησον Αγνή,
ευφροσύνης την καρδίαν μου,
την σήν ακήρατον διδούσα χαράν,
της ευφροσύνης η γεννήσασα τον αίτιον.
Τροπάριον
 του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα
 εις την Υπεραγία Θεοτόκον


Τη Υπερμάχω Στρατηγώ..Νίκος Αμοργιανός
 

Υάκινθος

On the Nativity of Theotokos

Various Church Fathers

 
πηγή: Mystagogy Tuesday, September 8, 2009
 
 

Apolytikion in the Fourth Tone
Your birth, O Theotokos, brought joy to the whole world, for from you dawned the sun of righteousness, Christ our God. Freeing us from the curse, He gave us His blessings. Abolishing death, He granted us eternal life.

St. Romanos the Melodist

* O mystery brought about on earth! After the birth, Anna prayed to our God and Maker Who knows all things in advance: "You have heard me, O Lord, as you have heard Hannah who was accused before Eli of being drunk" [1 Sam. 1:14]. She promised Samuel, after his birth, to the Lord to become priest. Just as formerly you have given me too a gift, the barren woman gives birth to the Mother of God and the nurse of our life.

* In your holy birth, Immaculate One, Joachim and Anna were rid of the shame of childlessness; Adam and Eve of the corruption of death. And so your people, free of the guilt of their sins, celebrate crying: "The barren one gives birth to the Theotokos, who nourishes our life."

* Consequently, the tribes of Israel heard that Anna had given birth to the pure Virgin, and they all rejoiced with great gladness. Joachim held a great feast and celebrated splendidly the miraculous birth. And when he had summoned to prayer the priests and the Levites, he placed Mary in the midst of all, in order that she be magnified.


St. Andrew of Crete

* O Bride of the Father, immaculate Mother of the Son, and holy and resplendent temple of the Holy Spirit; O most chaste of all creation, most suitable to His ultimate purpose, on this account the universe was created and, by thy birth, was the eternal will of the Creator fulfilled.

*O Lord, you have opened the womb of Sarah, giving her Isaac as fruit in her old age. Today, O Savior, you have likewise given to godly Anna a fruit born from her womb, even your own Mother without spot.


St. Sergios of Constantinople

* She is the treasure of virginity, the rod of Aaron springing from the root of Jesse, the preaching of the prophets, offshoot of the righteous Joachim and Anna. She is born, and with her is the world become new again. She is born, and the Church clothes herself in majesty. She is the holy temple, the receiver of the Godhead: the instrument of virginity, the bridal chamber of the King, wherein was accomplished the marvelous mystery of the ineffable union of the natures which come together in Christ.


St. Germanos of Constantinople

* As foretold by the angel, today have you come forth, O Virgin, the all-holy offspring of righteous Joachim and Anna...you did destroy the curse and give blessing in its place.

* No more are the gifts of Joachim turned away: for the lament of Anna is changed to joy. "Let all the chosen of Israel rejoice with me," she says, "for behold, the Lord has given me the living Pavilion of His divine glory, unto the joy and gladness of us all and the salvation of our souls.


St. John of Damascus

* The day of the Nativity of the Theotokos is the feast of joy for the whole world, because through the Theotokos the entire human race was renewed and the grief of the first mother Eve was changed into joy. For whereas the latter heard the divine statement, “In pain you shall bring forth children” [Gen. 3:16] the former heard, “Rejoice favoured one!” [Luke 1:28]. The latter heard, “Your recourse shall be towards your husband!” and the former, “The Lord is with you!"

* The holy parents of the Mother of God received from heaven a gift worthy of God, a throne higher than the very cherubim [Is. 6:1; Ez. 1:4] -- she who in childbirth would bear the Word of the Creator.

* The Mother of God was born to us at the holy Sheep Gate. Rejoice, O Sheep Gate, the most holy temple of God's Mother. Rejoice O Sheep Gate, the wall of Joachim's sheep.


St. Stephen the Hymnographer

* Eve declares her daughter and descendent blessed, "for unto me is born deliverance, through which I shall be set free from the bonds of hell."


St. Photios the Great

* The present feast honoring the birth of the Virgin Mother of God easily carries off the glittering prize of seniority against every competitor...for without the Virgin's feast none of those that sprang out would appear...The Virgin's feast, in fulfilling the function of the root, the source, the foundation...takes on with good reason the ornament of all those other feasts, and it is conspicuous with many great boons, and is recognized as the day of universal salvation.

* After God had bestowed on man the enjoyment and mastery over everything in the Garden, it was meet for him who was entrusted with so great authority to be disciplined and trained with some command. However, after transgressing this command, the Creator did not overlook His creatures though they had plunged themselves into such great error. It was needful, therefore, that one Person of the Trinity become man, to make it manifest that the recreation too, like the creation, was their own work. Incarnation entailed a pregnancy and a mother. So it was needful that a mother should be prepared down below for the Creator, for the recreation of shattered humanity. She was to be a virgin, just as the first man had been formed of virgin earth; so the recreation too should be carried out through a virgin womb, and that no transitory pleasure, even lawful, should be as much as imagined in the Creator's birth; for the Lord suffered to be born for the deliverance of him who was a captive of pleasure.

Who then was worthy? Clearly it was she who this day strangely issued from Joachim and Anna, the barren root. It was needful, yea needful, that she who from the very cradle had by a superior reason preserved her body pure, her soul pure, her thoughts pure, should be marked out to be the Creator's Mother.

It was needful that she who had been brought to the temple as an infant, who had trodden the untrodden places, should appear as a living temple for Him Who gave her life. It was needful that she who had been born in a wondrous manner from a sterile womb, and had removed her parents' reproach, should also make good the failure of her forefathers; for she, the descendent, was able to repair the ancestral defeat, who brought forth the Savior of our race by a husbandless birth, and molded His body.

* The Lord's throne (Mary) is being prepared on earth, earthly things are sanctified, the heavenly hosts are mingled with us, and the wicked one, who first deceived us, has his power crushed, as his wiles and devices rot away.


St. Neophytos of Cyprus

* Anna, delivered by the Creator of nature from the bonds of sterility, conceives by her spouse, Mary, a daughter of God. Anna, today gave birth to Mary, the first-fruits of our salvation, the immaculate Mother of God the Word, and the first-fruits of the renewal of our nature that had been aged and tarnished by transgression of the divine precepts.


St. Gregory Palamas

* For her sake, the God-possessed prophets pronounced prophecies, and miracles are wrought to foretell that future great miracle of the world, the Ever-Virgin Mother of God. Generation after generation of vicissitudes and historical events, make a path to their ultimate destination, to the new ministry that will be wrought in her. The rites and laws had provided beforehand a type of the future truth of the Spirit. The end, or rather the beginning and root of those earlier events and wonders of God, is the annunciation to Joachim and Anna, who were accomplished in the virtues, of what was to be accomplished (in their daughter).

* All divinely-inspired Scripture was written for the sake of the Virgin who begat God.

Σχόλιο: ευχαριστούμε τον John Sanidopoulos για την εξαιρετική αυτή ανάρτηση του Mystagogy.
Υάκινθος