Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Νόαμ Τσόμσκι: "Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό"

Noam Comski: “Këto janë dhjetë teknikat që t’iu kontrollojnë mendjen”

 

πηγή : Ορθόδοξη Κορυτσά
 

Νόαμ Τσόμσκι: "Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να σας ελέγχουν το μυαλό"

Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Ν.Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους, σύμφωνα με το defencenet.

1. Η τεχνική της διασκέδασης

Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών.

Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής. «Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία. Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.

2 . Η τεχνική της δημιουργίας προβλημάτων, και στη συνέχεια παροχής των λύσεων

Αυτή η τεχνική ονομάζεται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Πρώτα δημιουργείτε ένα πρόβλημα, μια «έκτακτη κατάσταση» για την οποία μπορείτε να προβλέψετε ότι θα προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση του κοινού, ώστε το ίδιο να ζητήσει εκείνα τα μέτρα που εύχεστε να το κάνετε να αποδεχτεί.

Για παράδειγμα: αφήστε να κλιμακωθεί η αστική βία, ή οργανώστε αιματηρές συμπλοκές, ώστε το κοινό να ζητήσει τη λήψη μέτρων ασφαλείας που θα περιορίζουν τις ελευθερίες του. Ή, ακόμη: δημιουργήστε μια οικονομική κρίση για να κάνετε το κοινό να δεχτεί ως αναγκαίο κακό τον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδόμηση των δημοσίων υπηρεσιών.

3. Η τεχνική της υποβάθμισης

Για να κάνει κάποιος αποδεκτό ένα απαράδεκτο μέτρο, αρκεί να το εφαρμόσει σταδιακά κατά «φθίνουσα κλίμακα» για μια διάρκεια 10 ετών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν ριζικά νέες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός) στις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Μαζική ανεργία, αβεβαιότητα, «ευελιξία», μετακινήσεις, μισθοί που δεν διασφαλίζουν πια ένα αξιοπρεπές εισόδημα· τόσες αλλαγές, που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση, αν είχαν εφαρμοστεί αιφνιδίως και βίαια.

4. Η στρατηγική της αναβολής (Σαλαμοποιήση)

Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσετε ως «οδυνηρή αλλά αναγκαία», αποσπώντας την συναίνεση του κοινού στο παρόν, για την εφαρμογή της στο μέλλον. Είναι πάντοτε πιο εύκολο να αποδεχτεί κάποιος αντί μιας άμεσης θυσίας μια μελλοντική. Πρώτα απ’όλα, επειδή η προσπάθεια δεν πρέπει να καταβληθεί άμεσα.

Στη συνέχεια, επειδή το κοινό έχει πάντα την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «όλα θα πάνε καλύτερα αύριο» και ότι μπορεί, εντέλει, να αποφύγει τη θυσία που του ζήτησαν. Τέλος, μια τέτοια τεχνική αφήνει στο κοινό ένα κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να συνηθίσει στην ιδέα της αλλαγής, και να την αποδεχτεί μοιρολατρικά, όταν κριθεί ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την τέλεσή της.

5 . Η στρατηγική του να απευθύνεσαι στο κοινό σαν να είναι μωρά παιδιά

Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύντονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν έναν αφηγηματικό λόγο, επιχειρήματα, πρόσωπα και έναν τόνο ιδιαιτέρως παιδικό, εξουθενωτικά παιδιάστικο, σαν να ήταν ο θεατής ένα πολύ μικρό παιδί ή σαν να ήταν διανοητικώς ανάπηρος.

Όσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται να εξαπατηθεί ο θεατής, τόσο πιο παιδιάστικος τόνος υιοθετείται από τον διαφημιστή. Γιατί; «Αν [ο διαφημιστής] απευθυνθεί σε κάποιον σαν να ήταν παιδί δώδεκα ετών, τότε είναι πολύ πιθανόν να εισπράξει, εξαιτίας του έμμεσου και υπαινικτικού τόνου, μιαν απάντηση ή μιαν αντίδραση τόσο απογυμνωμένη από κριτική σκέψη, όσο η απάντηση ενός δωδεκάχρονου παιδιού». Απόσπασμα από το «Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

6 . Η τεχνική του να απευθύνεστε στο συναίσθημα μάλλον παρά στη λογική

Η επίκληση στο συναίσθημα είναι μια κλασική τεχνική για να βραχυκυκλωθεί η ορθολογιστική ανάλυση, επομένως η κριτική αντίληψη των ατόμων. Επιπλέον, η χρησιμοποίηση του φάσματος των αισθημάτων επιτρέπει να ανοίξετε τη θύρα του ασυνείδητου για να εμφυτεύσετε ιδέες, επιθυμίες, φόβους, παρορμήσεις ή συμπεριφορές

7. Η τεχνική του να κρατάτε το κοινό σε άγνοια και ανοησία

Συνίσταται στο να κάνετε το κοινό να είναι ανίκανο να αντιληφθεί τις τεχνολογίες και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιείτε για την υποδούλωσή του. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι πιο φτωχή, ώστε η τάφρος της άγνοιας που χωρίζει τις κατώτερες τάξεις από τις ανώτερες τάξεις να μη γίνεται αντιληπτή από τις κατώτερες». Απόσπασμα από το «πλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους».

8. Η τεχνική του να ενθαρρύνεις το κοινό να αρέσκεται στη μετριότητα

Συνίσταται στο να παρακινείς το κοινό να βρίσκει «cool» ό,τι είναι ανόητο, φτηνιάρικο και ακαλλιέργητο.

9. Η τεχνική του να αντικαθιστάς την εξέγερση με την ενοχή

Συνίσταται στο να κάνεις ένα άτομο να πιστεύει ότι είναι το μόνο υπεύθυνο για την συμφορά του, εξαιτίας της διανοητικής ανεπάρκειάς του, της ανεπάρκειας των ικανοτήτων του ή των προσπαθειών του. Έτσι, αντί να εξεγείρεται εναντίον του οικονομικού συστήματος, απαξιώνει τον ίδιο τον εαυτό του και αυτο-ενοχοποιείται, κατάσταση που περιέχει τα σπέρματα της νευρικής κατάπτωσης, η οποία έχει μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα της αποχής από οποιασδήποτε δράση. Και χωρίς τη δράση, γλιτώνετε την επανάσταση!

10. Η τεχνική του να γνωρίζεις τα άτομα καλύτερα από όσο γνωρίζουν τα ίδια τον εαυτό τους

Στη διάρκεια των τελευταίων πενήντα ετών, οι κατακλυσμιαία πρόοδος της επιστήμης άνοιξε μια ολοένα και πιο βαθειά τάφρο ανάμεσα στις γνώσει του ευρέως κοινού και στις γνώσεις που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι ιθύνουσες ελίτ.

Χάρη στη Βιολογία, τη Νευροβιολογία και την εφαρμοσμένη ψυχολογία, το «σύστημα» έφτασε σε μια εξελιγμένη γνώση του ανθρώπινου όντος, και από την άποψη της φυσιολογίας και από την άποψη της ψυχολογίας.

Το σύστημα έφτασε να γνωρίζει τον μέσο άνθρωπο καλύτερα απ’ όσο γνωρίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το σύστημα ασκεί έναν πολύ πιο αυξημένο έλεγχο και επιβάλλεται με μια μεγαλύτερη ισχύ επάνω στα άτομα απ’ όσο τα άτομα στον ίδιο τον εαυτό τους.

Και όμως για να καταρρεύσουν όλα αυτά αρκεί μια στιγμή αφύπνισης. Το "κόκκινο χάπι" που έλεγε ο Μορφέας στόν Νέο στην ταινία Μatrix. Αν υπάρξει έστω μια φευγαλέα στιγμή αφύπνισης όλο το οικοδόμημα καταστρέφεται και πέφτει όπως μια κουρτίνα, και το κυριότερο η κουρτίνα αυτή δεν μπορεί να αναρτηθεί ξανά. Για αυτό σας παρουσιάζουμε τις 10 τεχνικές, μόλις τις παρατηρήσετε ότι συμβαίνουν γύρω σας και εφαρμόζονται κάθε μέρα, η αφύπνιση έρχεται νομοτελειακά. Για όποιον θέλει περισσότερη αφύπνιση ας διαβάσει το "σπήλαιο του Πλάτωνα" και θα ξημερώσει ένας καινούριος κόσμος.
πηγή: εδώ
Noam Comski: “Këto janë dhjetë teknikat që t’iu kontrollojnë mendjen”

Akademiku amerikan dhe mendimtar, Noam Comski, analizon dhjetë teknikat për kontrollin e mendimit publik.
Ky tekst përbën pjesë të një koleksioni intervistash të N. Comskit, ku ky mendimtar i madh vëren, konstatime të thella për institucionet që ndikojnë mendimin e publikut dhe të cilat gjenden në shërbimin e forcës dhe fitimit sipas defencenet.





<!--[if !supportLists]-->1. <!--[endif]-->Teknika e argëtimit.

Element fillestar i kontrollit shoqëror, teknika e argëtimit përbëhet nga largimi i përqëndrimit të publikut nga problemet e rëndësishme dhe ndryshimet që u vendosën nga elitat politike dhe ekonomike, me një rrebesh të pandalshëm të hollësirave argëtuese dhe të parëndësishme.


Teknika e argëtimit është gjithashtu e domosdoshme që të ndalohet publiku nga interesimi për informacionet esenciale në degët e shkencave, të ekonomisë, të Psikologjisë, të Neurologjisë, dhe Cibernetikës. "Mbani të çorientuar përqëndrimin e publikut, larg problemeve shoqërore reale, të burgosur në çështje pa asnjë rëndësi reale. Mbajeni publikun të merret me diçka pa ndalim, pa pasur kohë që të mendohet, të kthehet rregullisht nga ferma me kafshët e tjera”. Pjesë nga Armë me silenciator për luftra të qeta.




<!--[if !supportLists]-->2. <!--[endif]--> Teknika e krijimit të problemeve dhe në vazhdim ofrimi i zgjidhjeve.

Kjo teknikë quhet gjithashtu “problem-reagim-zgjidhje”. Në fillim krijohet një problem, një gjëndje “urgjente” për të cilën do të mund të parashikoni një rreagim të caktuar të publikut, në mënyrë që ai vetë të kërkojë ato masa që uroni ta bëni që ti pranojë.


Psh: Lejoni që të zhvillohet dhuna civile, ose organizoni përplasje të përgjakëshme, në mënyrë që publiku të kërkojë marrjen e masave të sigurimit që do të kufizonin lirinë e tij. Ose për më tepër: krijoni një krizë ekonomike për ta bërë publikun që të pranojë si një të keqe të nevojshme kufizimin e të drejtave shoqërore dhe çmontimin e shërbimeve publike.


<!--[if !supportLists]-->3. <!--[endif]-->Teknika e nënvleftësimit.

Që të bëjë dikush të pranuar një masë të papranueshme, mjafton që të praktikojë në mënyrë graduale “ në një shkallë në zbritje” për një kohëzgjatje prej 10 vjetësh. Në këtë mënyrë u vendosen në mënyrë rrënjësore kushte ekonomiko-shoqërore (neoliberalizëm) në dhjetëvjeçarët e 1980-1990.

Papunësi masive, pasiguri, “elasticitet”, lëvizje rroga që nuk sigurojnë të ardhura dinjitoze, kaq ndyshime që do të kishin sjellë revolucion nqs do të ishin vendosur papritur dhe dhunshëm.


<!--[if !supportLists]-->4. <!--[endif]-->Strategjia e shtyrjes (Krijim sallami).


Një mënyrë tjetër që të bëhet e pranueshëm një vendim antipopullor është që të paraqitet si “i hidhur por i nevojshëm”, duke marrë kështu pajtimin e publikut në të tashmen, për praktikimin e saj në të ardhme. Para së gjithash m.q.s përpjekja nuk duhet të bëhet menjëherë.




Në vazhdim, mqs publiku ka gjithmonë tendencën të shpresojë lehtësisht që “të gjitha do të shkojnë mirë nesër” dhe çfarë të mundet, në fund, t’i shmanget sakrificës që i kërkuan. Si përfundim, një teknikë e tillë le tek publiku një farë kohe, që të mësohet me idenë e ndryshimit, dhe ta pranojë në mënyrë adhuruese, kur të gjykohet që arriti përmbushja e kohës për kryerjen e saj.


<!--[if !supportLists]-->5. <!--[endif]-->Teknika e të drejtuarit tek publiku sikur janë fëmijë të vegjël.

Shumica e reklamave që i drejtohen publikut të gjërë, përdorin një mënyrë treguese, argumenta, persona dhe një mënyrë të foluri në veçanti fëmijnore, në mënyrë të lodhshme fëmijnore, sikur shikuesi është fëmijë tepër i vogël ose sikur është mentalisht invalid.


Sa më përpjekje e madhe që bëhet për tu mashtruar dëgjuesi, aq më fëmijnor është toni që adobtohet prej reklamuesit. Pse? “Nqs (reklamuesi) i drejtohet dikujt sikur të ishte fëmijë 12 vjeçar, atëhere është shumë e mundur që të përfitojë, për shkak të tonit të ndërmjetëm dhe me nënkuptime, një përgjigje ose një reagim kaq të zhveshur nga mendimi kritik, sa dhe përgjigjia e një fëmije 12 vjeçar”. Pjesë nga “Armë me silenciator për luftë të heshtura”.


<!--[if !supportLists]-->6. <!--[endif]-->Teknika e të drejtuarit më tepër tek ndjenjat e dikujt sesa llogjikës së tij.

Thirrja në ndjenjat është një teknikë klasike për të bllokuar analizën racionale, si rrjedhim mendimi kritik i personave. Për më tepër, përdorimi i shumicës së ndjesive, lejon të hapni derën e subkoshjencës për të injektuar ide të reja, dëshira, frika, vrulle ose sjellje.




<!--[if !supportLists]-->7. <!--[endif]-->Teknika e të mbajturit të publikut në padituri dhe injorancë.

Kjo teknikë përbëhet nga përpjeka që të bëhet publiku i paaftë që të kuptojë teknologjitë dhe metodologjitë që përdroni për ta nënshtruar. “Cilësia e arsimit që ofrohet në klasat më të ulta shoqërore duhet të jetë më i varfër, në mënyrë që ndarja e mosditurisë që ndan klasat e larta të mos arrihet të konceptohet prej atyre më të ultat”. Pjesë nga “Armë me silenciator për luftë të heshtur”.



<!--[if !supportLists]-->8. <!--[endif]-->Teknika e të inkurajuarit të publikut të sodisfaksohet me mesataren.

Përbëhet nga inkurajimi i publikut që të konceptoj si “cool” çfarë do që është injorante e lirë dhe e papërpunuar.

<!--[if !supportLists]-->9. <!--[endif]-->Teknika e të zvëndësuarit kryengritjen me fajin.

Përbëhet prej së bëri një person të besojë që është i vetmi përgjegjës për sjelljen e tij, për shkak të mosmjaftueshmërisë së aftësive të tij ose të përpjekjeve të tij.
Kështu, në vend që të revoltojë kundër sistemit ekonomik, nënvleftëson veten e tij dhe vetë-fajtorizohet, një gjëndje e cila përmban gjurmë lodhjeje nervore, e cila ka ndër të tjera dhe rezultatin e distancimit nga çdo lloj aksioni. Pa aksion, shmanget revolucioni!



<!--[if !supportLists]-->10. <!--[endif]-->Teknika e të njohurit personin më mirë nga sa e njohin ata vetë veten e tyre.


Gjatë këtyre pesëdhjetë viteve të fundit, përparimi i stërmadh i shkencës hapi gjithnjë e më tepër një ndarje të madhe ndërmjet njohurive të popullatës së gjërë dhe në njohuritë që përmbajnë dhe përdorin elitat udhëheqëse.

Falë Biologjisë, Neurobiologjisë dhe psikologjisë së praktikuar, “sistemi” arriti në një njohuri të zhvilluar të qënies njerëzore, dhe nga ana e Fisiologjisë por dhe nga ana e Psikologjisë.


Sistemi arriti të njohë njeriun e mesëm më mirë se sa njeh ai veten e tij. Kjo do të thotë që në shumicën e rasteve, sistemi ushtron një kontroll shumë të shtuar dhe ipmonohet me një forcë më të madhe tek personat sesa vetë personat tek vetja e tyre.



Por që të rrëzohen të gjitha këto mjafton një çast zgjimi. “Hapja e Kuqe” që thoshte Morfea në filmin e ri Matrix. Nqs do të ekzistojë qoftë dhe një çast kalimtar zgjimi e gjithë ndërtesa shkatërrohet dhe bie si një perde, dhe më kryesorja, kjo prede nuk mund të rivendoset. Për këtë por ju paraqesim këto 10 teknika, që sapo ti vëreni që ndodhin rreth jush dhe praktikohen çdo ditë, si rrjedhim sjell zgjimin. Për atë që do më tepër zgjim le të lexojë “shpellën e Platonit” dhe do të gëdhihet një botë e re.


Read more: http://www.ortodoksikoritsa.com/#ixzz2CGgKoRoO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου