Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Γαιοσκώληκας, το πιο φαγανό πλάσμα στη φύση!

Μαρτίου 25, 2013 Posted by μούργος in φύση, Περιβάλλον, Φωτογραφία, nature, Photo.
trackback

s1

Πριν βγάλετε διάφορες κραυγές αηδίας και μπλιαχ, διαβάστε το ποστ και ίσως δείτε με άλλο μάτι, [το καλό],τους γαιοσκώληκες, τους γνωστούς σε όλους και ως σκουληκαντέρες.
Είναι οι μετροπόντικες της φύσης, διότι περνούν όλη τους τη ζωή σκάβοντας και τρώγοντας χώμα, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλουν.
Κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα ολόκληρο ζωικό βασίλειο που ζει, η εδαφοπανίδα, και αποτελεί το 70% σε πληθυσμό και βιομάζα της πανίδας του πλανήτη. Οι ολιγοχαίτες, (Oligochaeta), όπου ανήκουν οι γαιοσκώληκες, αποτελούν το 60% της βιομάζας της εδαφοπανίδας σε ένα εύφορο οικοσύστημα.
Το σώμα τους αποτελείται από επιμέρους τμήματα τα οποία λέγονται και μεταμέρη. Δεν έχουν μάτια, κεφάλι υποτυπώδες και τα πρώτα μεταμέρη του είναι πιο ενισχυμένα για να μπορούν να διεισδύουν στο έδαφος. Ζουν από λίγους μήνες και μπορεί να φτάσει τον ένα χρόνο. Οι ενήλικες γαιοσκώληκες φτιάχνουν κουκούλια όπου εναποθέτουν τα αυγά τους. Γίνονται σεξουαλικά ενεργοί μετά από 2-12 μήνες, ανάλογα με το είδος, τη θερμοκρασία και τη υγρασία του περιβάλλοντος αλλά μη περιμένετε καμιά σπουδαία δραστηριότητα γιατί οι γαιοσκώληκες είναι τελείως αυτάρκεις σε αυτή τη διαδικασία, δηλ. είναι ερμαφρόδιτοι, ή αλλιώς ότι καμάκι κάνουν, το κάνουν στον εαυτό τους.

Είδος προς εξαφάνιση, ειδικά στα καλλιεργούμενα εδάφη, όπου η χρήση αγροχημικών, η έντονη κατεργασία του εδάφους και η έλλειψη οργανικής ουσίας καθιστά αδύνατη τη ζωή στους εξαιρετικά πολύτιμους για το οικοσύστημα γαιοσκώληκες. Βελτιώνουν τη δομή και τη γονιμότητα του εδάφους, προστατεύουν από τη διάβρωση και βοηθούν στη διαδικασία κομποστοποίησης στη φύση. Σε συστηματικά καλλιεργούμενα εδάφη, μόνο στα βιολογικά αγροκτήματα μπορεί να βρει κάποιος γαιοσκώληκες, οι οποίοι όμως και εκεί κινδυνεύουν μιας και είναι ευαίσθητοι στο χαλκό, χημική ένωση που επιτρέπεται στη βιολογική γεωργία και ο οποίος μειώνει σημαντικά την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.
Κυκλοφορούν στη φύση πάνω από 3.000 είδη γαιοσκωλήκων, κάποιοι ζουν στην επιφάνεια του εδάφους και αποσυνθέτουν οργανικά στοιχεία όπως φύλλα κλπ, άλλοι ζουν μέσα στο έδαφος και οι οποίοι τρώνε χώμα και ανοίγουν συνεχώς οριζόντιες στοές και κάποιοι πιο μεγαλόσωμοι κάνουν κατακόρυφες στοές που μπορεί να φτάσουν και τα 2 μέτρα.
Για να πάρουμε μια εικόνα του πόσο τρώει ένα γαιοσκώληκας να αναφέρουμε ότι μπορεί να καταναλώσει 300 γραμμάρια εδάφους και τα οποία στη συνέχεια τα αποβάλλει. Αν σε ένα τετραγωνικό μέτρο εδάφους κυκλοφορούν 100-250, αυτό σημαίνει ότι σε ένα στρέμμα εδάφους οι γαιοσκώληκες επεξεργάζονται 30-75 τόνους χώμα και συνήθως το ίδιο το χώμα το καταναλώνουν παρά πολλές φορές.

Το σπουδαιότερο είναι ότι το χώμα που αποβάλλουν είναι κατά πολύ βελτιωμένο ως προς τη δομή του και τη σύνθεση του με περισσότερη οργανική ουσία και αφομοιώσιμα για τα φυτά μεταλλικά στοιχεία. Το έδαφος που αποβάλλουν είναι πιο λεπτόκοκκο και πλούσιο σε μικροοργανισμούς, οι οποίοι και αυτοί με τη δραστηριότητα τους βελτιώνουν κατά πολύ τη δομή του εδάφους και βοηθούν στη καλύτερη τροφοδοσία και ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών. Ακόμη και ο ίδιος ο γαιοσκώληκας μετά το θάνατο του και την αποδόμηση του αποτελεί μια εξαιρετική πηγή οργανικού αζώτου για το έδαφος, αφού αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και αυτός είναι και ο λόγος που είναι ανάρπαστος μεζές για τα πουλιά και τις κότες βέβαια και για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για το ψάρεμα.
Το έδαφος στον πλανήτη γη ποτέ δεν θα γινόταν εύφορο αν δεν υπήρχαν οι γαιοσκώληκες γι’ αυτό εκτός από τα μπλιαχ που ίσως μερικοί κάνετε στη θέα τους, τους αξίζει και ένα τρελό respect για τη δουλειά που κάνουν και τις μοναδικές υπηρεσίες που προσφέρουν.


s2
s3
s4
s5


Τους συγκεκριμένους κυρίους τους βρήκα στο κτήμα, σκάβοντας το χώμα για να φυτέψω τα πρώτα κηπευτικά μου, αρακάς, πατάτες, κρεμμύδια κ.λ.π.
Μη με ρωτήσετε σε ποιο είδος ανήκει το καθένα γιατί θα σας γελάσω και δεν το θέλω! :P


Σχόλιο: Είναι αλήθεια ότι μας πιάνει κάποια αμηχανία με τις σκουληκαντέρες...και τα σκουλήκια γενικώτερα..αλλά με αυτό το post, ενθουσιαστήκαμε! ευχαριστούμε πολύ τη
Λάσπη στ' αστέρια!      Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου