Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Θεία Λειτουργία

Τί πιό μεγαλειώδες, πιό συγκλονιστικό, πιο ιερό, και άγιο από τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία ο ίδιος ο Θεός σφαγιάζεται αναίμακτα και προσφέρεται στο πλάσμα του;
Κι όμως πολλοί χριστιανοί περιφρονούν αυτήν την ουράνια μυσταγωγία και δεν προσέρχονται στο ναό όταν τελείται. 'Αλλοι πάλι έρχονται μόνο από συνήθεια και στέκονται ράθυμοι, ψυχροί, περιπλανώμενοι με τη σκέψι και το βλέμμα. Γιατί; Διότι ίσως κατά βάθος δεν πιστεύουν στο μυστήριο, δεν συλλαμβάνουν το μεγαλείο του, τη θεουργό δύναμί του, τους σωτήριους καρπούς του. Διότι δεν έχουν αναγεννηθή από την πλούσια προσφερομένη χάρι του Θεού και ο ύπνος της πνευματικής αδιαφορίας έχει βαρύνει τα βλέφαρα της ψυχής τους.
Αδελφοί, " μη καθεύδωμεν ως και οι λοιποί, αλλά γρηγορώμεν και νήφωμεν " (Α' Θεσ.5,6)'  " νύν γαρ εγγύτερον ημών η σωτηρία ή ότε επιστεύσαμεν " (Ρωμ.13,11).


Τι είναι η Θεία Λειτουργία; Είναι θείο δείπνο, κατά το οποίο ο Αμνός του Θεού ενώνεται με τις ψυχές των πιστών.

Τι είναι το πανάγιο θυσιαστήριο; Είναι το νέο Σίναιον όρος της θεοφανείας, στο οποίο εμφανίζεται ο Μέγας Νομοθέτης και Κριτής του κόσμου. Ο ιερεύς, όπως ο θεόπτης Μωϋσής, παρίσταται ενώπιον του Κυρίου, συνομιλεί μαζί του και τελεί το φρικτό μυστήριο της συμφιλιώσεως του ανθρώπου με τον Θεό, προσφέροντας την εξιλαστήρια αναίμακτη θυσία
 "υπέρ εαυτού και των του λαού αγνοημάτων" ( Εβρ. 9,7)
 Το θυσιαστήριο είναι ο Γολγοθάς, στον οποίο σταυρώθηκε για τις αμαρτίες του κόσμου ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Να θυμάστε πάντοτε τι συνέβη πάνω στον Γολγοθά για χάρι σας, και να κλαίτε τις αμαρτίες σας, με τι οποίες ξανασταυρώνετε τον Κύριο.  Το θυσιαστήριο είναι θρόνος,
ο θρόνος του Βασιλέως των βασιλευόντων και Κυρίου των κυριευόντων, απ'όπου δίνει τις εντολές Του στούς πιστούς και απ'όπου " κρινεί την οικουμένην εν δικαιοσύνη και λαούς εν τη αληθεία αυτού " ( Ψαλμ. 95,13 ). Το θυσιαστήριο είναι καθέδρα του Διδασκάλου που διδάσκει " ρήματα ζωής αιωνίου " ( Ιω. 6,68).

Τι είναι το άγιον βήμα; Είναι ίδιος ο ουρανός, είναι ο παράδεισος που άνοιξε για τους ανθρώπους με τη σταυρική θυσία του Υιού του Θεού.

Τι είναι η ωραία πύλη; Είναι η θύρα της βασιλείας των ουρανών, η θύρα του παραδείσου. Να γιατί στα βημόθυρα εικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: γιατί μ' αυτόν έγινε η αρχή της σωτηρίας μας, γιατί μας άνοιξε τη θύρα του παραδείσου. Και η Υπεραγία Θεοτόκος αποκαλείται Πύλη , επειδή είναι η πύλη από την οποία μπαίνουμε στον παράδεισο, αφού στα σπλάγχνα της κυοφορήθηκε ο Σωτήρας μας. Στα βημόθυρα της ωραίας πύλης εικονίζονται ακόμη οι θείοι ευαγγελισταί, σαν αγγελιαφόροι της σωτηρίας και χειραγωγοί μας στον δρόμο για την βασιλεία των ουρανών.[...]


Πανίερη, παμπόθητη, μεγαλειώδης Θεία Λειτουργία! 'Οταν τελείσαι, ο ναός πράγματι γίνεται επίγειος ουρανός! Διότι
το Πανάγιο και Τελεταρχικό Πνεύμα κατέρχεται στην αγία τράπεζα και επιτελεί το μέγιστο θαύμα και την κορυφαία εκδήλωση της ευσπλαγχνίας του Τριαδικού Θεού πρός τον άνθρωπο, μεταβάλλει δηλαδή τον άρτο και τον οίνο σε Σώμα και Αίμα Κυρίου και αξιώνει τους πιστούς της κοινωνίας των.
Με τι  προσοχή, με τι καθαρότητα καρδιάς, με τι ταπείνωση και ευγνωμοσύνη πρέπει λοιπόν να συμμετέχουμε στη θεία λειτουργία!
'Ετσι θα είμαστε άξιοι " μεθέξεως Θεού ". 'Ετσι θα γίνουμε

" υιοί του νυμφώνος " (Ματθ. 9,15).[..]

Από το βιβλίο " Ο Ουρανός στη Γή "
Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης


Υάκινθος

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις σχετικές αναρτήσεις του Υάκινθου:
"Χαίρε Κεχαριτωμένη"     25/3/12
"Ευαγγελισμός" Αγ.Νικολάου Καβάσιλα  25/3/12
Η μυστική Τράπεζα   20/5/12
Τι εννοούμε με το "Στώμεν καλώς;"  28/5/12
Τα αναγνώσματα στη Θ.Λειτουργία  28/5/12
Οι καρποί της Θείας Κοινωνίας  28/5/12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου