Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Το πασχάλιο Θαύμα


 " 'Οταν οι πόρτες ανοίγουν και εισερχόμαστε στον απαστράπτοντα ναό, οι καρδιές μας ακούγοντας τον υπέροχο Κανόνα της γιορτής γεμίζουν από ανόθευτη χαρά για την εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού. Τη στιγμή εκείνη τελείται στις καρδιές μας ένα πασχάλιο θαύμα: αντικρύζουμε την Ανάσταση του Χριστού και το ολόλαμπρο φώς του προσώπου Του' ζυγώνουμε  το Νυμφίο που εξέρχεται από το μνήμα. Παύουμε τότε να αντιλαμβανόμαστε ό,τι συμβαίνει γύρω μας κι είναι σαν να εξερχόμαστε από τον εαυτό μας. Μέσα στη σιωπή του ακύμαντου χρόνου, στο πύρωμα του καθάριου λευκού της πασχάλιας γιορτής, κάθε γήϊνο χρώμα ξεθωριάζει κι οι ψυχές μας σαγηνεύονται από το άφατο φώς της Ανάστασης
"νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια". Τη νύχτα της Ανάστασης προσφέρεται στον άνθρωπο μια πρόγευση των εσχάτων' προσφέρεται η δυνατότητα εισόδου στο βασίλειο της δόξης, στη Βασιλεία του Θεού. Η γλώσσα αυτού εδώ του κόσμου δεν έχει λέξεις για να εκφράσει την αποκάλυψη που συντελείται τη νύχτα της Ανάστασης, και την αμόλυντη χαρά της. Πάσχα σημαίνει αιώνια ζωή, ζωή εν Χριστώ, κοινωνία μαζί Του' σημαίνει αλήθεια, ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι αγίω.
"Χαίρετε!", αυτή ήταν η πρώτη πρώτη λέξη που είπε ο αναστημένος Κύριος στις Μυροφόρες (Ματθ.28,9).  Κι όταν αντάμωσε με τους Αποστόλους , τα πρώτα Του λόγια ήταν : "Ειρήνη υμίν" (Λουκ.24,36)".

Πατήρ Σεργκέϊ  Μπουλγκάκωφ


 
Μ.Σάββατον πρωί
Από τον Κανόνα
'Ηχος πλ.του β'

Θεοφανείας σου Χριστέ,
της προς ημάς συμπαθώς γενομένης,
Ησα΄ί΄ας φως ιδών ανέσπερον,
εκ νυκτός ορθρίσας εκραύγαζεν'
Αναστήσονται οι νεκροί,
και εγερθήσονται οι εν τοις μνημείοις,
και πάντες οι εν τη γή αγαλλιάσονται

"Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!"

 

Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου