Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το ξύλον του Σταυρού


«Δεύτε πιστοί,
το ζωοποιόν Ξύλον προσκυνήσωμεν ,
δι’ού ηξιώθημεν,
των αοράτων εχθρών συντρίβειν τας κάρας».
 
 
[…] Επειδή λοιπόν ο Σταυρός χρησιμοποιήθηκε ως βωμός της φρικτής αυτής θυσίας- γιατί με αυτόν θανατώθηκε ο Υιός του Θεού, για να ακυρωθεί η πτώση του ανθρώπου- ως σύμβολο σωτηρίας ολοκλήρου του κόσμου ο Σταυρός και τιμάται και προσκυνείται και τυπώνεται, ώστε όσοι προσκυνούν το ξύλο του Σταυρού να ελευθερωθούν από την κατάρα του Αδάμ και να ευλογούνται να βλαστάνουν κάθε αρετή. Γι’αυτόν το λόγο έχουν καύχημα και δόξα και δύναμη οι χριστιανοί τον Σταυρό, γιατί χάρη στη δύναμη του σταυρωθέντος Χριστού έχουμε κι εμείς κάθε δύναμη, και με τη νέκρωση του Χριστού, που απέθανε πάνω στο σταυρό,κάθε αμαρτία μας νεκρώνεται, και με την υπέρτατη ταπείνωση του ταπεινωθέντος Θεού, ώστε να πεθάνει μαζί με τους κακούργους, πραγματοποιείται κάθε ανύψωση και δόξα.
 
Και τι είναι υψηλότερο από το να γίνει κάθε χριστιανός ισότιμος με τον Θεό; Χάριν αυτού οι Χριστιανοί, όχι επιπόλαια κι όπως τύχει και καταφρονητικά, αλλά με προσοχή, με σύνεση, με φόβο και τρόμο και με κάθε ευλάβεια, σημειώνουν το σώμα τους με τον τύπο του σταυρού του Χριστού, όσοι πιστεύουν σ’αυτόν’ γιατί ο τύπος του Σταυρού δηλώνει τη συμφιλίωση κάθε ανθρώπου με τη θεότητα.
 
Οι δαίμονες αποφεύγουν τον τύπο του Σταυρού και δεν αντέχουν ούτε νοερά στον αέρα το σημείο του Σταυρού, διότι και βλέπουν και συνειδητοποιούν ότι είναι σημάδι της συμφιλιώσεως των ανθρώπων με τον Θεό, και αυτοί που ακόμη είναι αποστάτες και εχθροί του Θεού δεν βρίσκουν πια τόπο να πλησιάσουν και να επιτεθούν σε όσους έχουν συμφιλιωθεί και ενωθεί με τον Θεό’ αυτοί που βρίσκονται μακριά από το πρόσωπο του Θεού, αυτούς που τον βλέπουν. Αν όμως οι δαίμονες φαίνονται να επιτίθενται σε κάποιους από τους χριστιανούς, επιτίθενται σ’εκείνους που δεν έχουν τέλεια γνώση του υψηλού μυστηρίου του Σταυρού.
 
‘Οσοι όμως κατάλαβαν το μυστήριο και έχουν γνώση και πείρα της δύναμης του Σταυρού κατά των δαιμόνων, και ότι σε κάθε ασθένεια ψυχής ο Σταυρός χορηγεί δύναμη και κάθε ισχύ και σύνεση και σοφία θεϊκή, με μεγάλη χαρά φωνάζει ο καθένας τους: « Εις εμένα μη γένοιτο να καυχηθώ για τίποτε άλλο παρά για το σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δια του οποίου ο κόσμος είναι σταυρωμένος ως προς εμένα, και εγώ ως προς τον κόσμο».
Επειδή λοιπόν είναι φοβερό και μέγα το σημείο του Σταυρού, είναι ανάγκη με φόβο και τρόμο και με κάθε ευλάβεια και επίγνωση οι χριστιανοί να σφραγίζονται με αυτό, και όχι έτσι επιπόλαια κι από συνήθεια καταφρονητικά. Γιατί ανάλογα με το μέγεθος της ευλάβειας, χορηγείται και η δύναμη του Θεού σε όσους χρησιμοποιούν τον Σταυρό.

 Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου

Αλφαβητικά Κεφάλαια (Κεφ.Α΄)





Μαρμαρυγαίς ακηράτοις,
φανείς ο θείος Σταυρός,
εσκοτισμένοις έθνεσι,
τοις εν πλάνη απάτης το θείον φέγγος,
απαστράψας οικειοί,
τώ εν αυτώ παγέντι Χριστώ,
τώ παρέχοντι,
την ειρήνην ταίς ψυχαίς ημών.
Η παγκόσμιος Ύψωσις
του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού
Από τον Κανόνα
Ποίημα Κυρίου Κοσμά
Ήχος πλ.του δ'


                                                   Υάκινθος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου