Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Έχω αξία;;

 Μέσα από ένα εξαιρετικό  κείμενο του π. Φιλοθέου Φάρου

« Είναι απαραίτητο να κατανοήσει ο άνθρωπος ότι για να ικανοποιεί  τις ανάγκες του, δεν αρκεί  να τον αγαπούν, αλλά χρειάζεται  να αισθάνεται  ότι έχει αξία  και δεν φθάνει μόνον  να μας αγαπούν  για να αισθανόμαστε ότι  έχουμε αξία. Είτε μας αγαπούν  είτε όχι, για να αισθανώμεθα ότι έχουμε αξία  χρειάζεται να συμπριφερώμεθα  μ’έναν ορισμένο τρόπο . Χρειάζεται να μάθουμε να διορθώνουμε τον εαυτόν μας όταν κάνη λάθος  και να του το αναγνωρίζουμε  όταν κάνη το σωστό. Αν δεν αξιολογούμε την συμπεριφορά μας, κι αν, αφού  την αξιολογήσουμε, δεν προσπαθούμε  να την βελτιώσουμε, όταν είναι κατώτερη  απ’αυτήν  που θα μπορούσε να είναι, δεν θα ικανοποιηθεί η ανάγκη μας  να αισθανώμεθα  ότι έχουμε αξία  και θα υποφέρουμε πολύ, τόσο όσο υποφέρουμε όταν δεν αγαπάμε  και δεν μας αγαπούν. Οι αξίες, τα κριτήρια  και η διάκριση  μεταξύ καλής  και κακής συμπεριφοράς  συνδέονται άμεσα  με την ικανοποίηση της ανάγκης μας να αισθανώμεθα  ότι έχουμε  αξία  και είναι πολύ σημαντικό  για μια αποτελεσματική ψυχοθεραπεία…Είναι απαραίτητο  να είμεθα  πάντοτε συνδεδεμένοι  με κάποιους  ανθρώπους…η αγάπη  είναι ένα επίτευγμα που προϋποθέτει  ένα πολύ  δύσκολο  και επώδυνο  αγώνα  του ανθρώπου  ενάντια  στο εγώ του. Η αγάπη  είναι μία χωρίς  όρους  και προϋποθέσεις  προσφορά  στον άλλον  χάριν του άλλου….το δεδομένο της μητρικής αγάπης  είναι μύθος…Αποκτάμε αυτοσεβασμό  με την πειθαρχία  και την προσέγγιση  των άλλων με την αγάπη. Η πειθαρχία  πρέπει  να έχει πάντα μέσα της  το στοιχείο  της αγάπης.

« Ενδιαφέρομαι  αρκετά  για σένα  για να σε αναγκάσω  να ενεργήσεις  μ’έναν καλύτερο τρόπο, έναν τρόπο που εγώ ήδη  τον γνωρίζω  και που θα μάθεις  κι εσύ  με την πείρα  ν’αναγνωρίζεις  ως τον σωστότερο. «Βασικά σε αγαπώ γιατί είσαι  σύ, αλλά επειδή  είμαι άνθρωπος  κι όχι Θεός, η αγάπη μου για σένα  δυναμώνει  όταν προσπαθείς  να γίνεσαι αξιαγάπητος»…


«Ουδείς λέγει  τω πλησίον:  « διατί ουκ αγαπάς  με;» , αλλ’ αυτός ποιών  τα άξια  της αγάπης  εφέλκεται  και τον πλησίον  εις αγάπην».

 

 

Υάκινθος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου