Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

" Η παναμώμητη σάρκα " - Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος



Ηθικός Λόγος Α', ι', 5

(συνέχεια του Α', ι', 3-4       12/8/2012)


[...]
5.   Είδες πώς όλους, όσοι ακούουν τόν λόγο του και τον εφαρμόζουν, τους ανύψωσε στην αξία της μητέρας του, τους λέγει αδελφούς του και τους αποκαλεί όλους συγγενείς; Πλήν όμως εκείνη κυρίως έγινε μητέρα του, επειδή, όπως ανέφερα ήδη, τον εγέννησε σωματικώς, κατά τρόπο ανέκφραστο και χωρίς άνδρα, ενώ όλοι οι άγιοι βέβαια τον συνέλαβαν και τον έχουν κατά χάρη και δωρεά. Από την πανάμωμη μητέρα του εδανείσθηκε την παναμώμητη σάρκα του, και αντί αυτής της εδώρησε την θεότητα - τι παράξενη και καινή συναλλαγή! -  ενώ από τους αγίους δεν λαμβάνει βέβαια σάρκα, μεταδίδει όμως σ' αυτούς την θεωμένη σάρκα του.
Και πρόσεχε, σε παρακαλώ, το βάθος του μυστηρίου. Η χάρις του πνεύματος λοιπόν, δηλαδή το πύρ της θεότητας, είναι του Σωτήρος μας και Θεού από την φύση και την ουσία του, το σώμα του όμως δεν είναι από εκεί, αλλά από την πάναγνη και αγία σάρκα της Θεοτόκου και από τα πανάχραντα αίματά της, και από αυτήν την ανέλαβε και την ιδιοποιήθηκε, κατά το ιερό λόγιο:  "και ο λόγος έγινε σάρκα" ("και ο λόγος σάρξ εγένετο" Ιω. 1,14).
Αυτήν λοιπόν μεταδίδει, στούς αγίους ο Υιός του Θεού και της άχραντης Παρθένου' από την φύση και την ουσία του συναϊδίου Πατρός του μεταδίδει, όπως ελέχθηκε, την χάρη του Πνεύματος, δηλαδή την θεότητα, όπως λέγει δια του προφήτου'  " και θα συμβεί στίς έσχατες ημέρες να διαχύσω από το Πνεύμα μου επάνω σε κάθε σάρκα " ( Πράξ.2,17 ), που επίστευσε δηλαδή' από την φύση και την ουσία όμως εκείνης που τον εγέννησε κυρίως και αληθώς μεταδίδει την σάρκα την οποία ανέλαβε από αυτήν.[...]

Πατερικές Εκδόσεις " Γρηγόριος ο Παλαμάς"


Υπεδέξατο εν ύλη,

η Παρθένος τον άϋλον,

εν μεθέξει ύλης,

βρέφος εξ αυτής χρηματίσαντα'

όθεν εν δύο ουσίαις είς γνωρίζεται,

σαρκοφόρος Θεός,

και βροτός υπερούσιος.

Από τον Κανόνα της Θεοτόκου
Ήχος Δ'


Θεοτόκε Παρθένε  8ηχο Μόσχα Νοέμβριος 2011

Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου