Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

" Εις ακανθώδη χώρα "

Δεν τρομάζει μονάχα η αμαρτία, αλλά και η απόγνωση και η κατάθλιψη, που είναι δυνατό να προκύψουν απ'αυτήν.
Ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος λέγει επί του προκειμένου: Μή τρομάζεις, έστω κι αν υφίστασαι πτώση κάθε μέρα' την προσευχή μη την εγκαταλείπεις' στάσου ανδρεία κι ο φύλακάς σου άγγελος θα τιμήσει την καρτερία σου".
Ας θυμηθούμε τι λέει ο Χριστός σε παρόμοια περίπτωση:
" Πορεύου και από του νύν μηκέτι αμάρτανε" ( Ιωάν. η',11). Μονάχα αυτό : ούτε κατάρες, ούτε αφορισμούς. Δεν πρέπει να ενδίδουμε και να υποκύπτουμε στο κακό πνεύμα, που μας σύρει πρός την μείζονα αμαρτία, την ακηδία και την κατάθλιψη. Πρέπει ξανά και ξανά να προσπίπτουμε μπροστά στόν Χριστό κι εκείνος θα μας δέχεται ξανά και ξανά.
Ωφελούμαι πάρα πολύ όταν διαβάζω τόν 'Αγιο Ισαάκ τον Σύρο. Το ύφος του γενικά είναι ιδιαίτερα καλό: 'Υφος φιλεύσπλαγχνης σοφίας, αγάπης και άκρας συμπάθειας πρός τον αμαρτωλό άνθρωπο' η αξιόλογή του γλώσσα, η πυκνότητα, η λακωνικότητα και η δύναμη των ρήσεών του.
Πόσο πειστικά μιλά, όταν λέγει ότι εμείς εκδιωχθήκαμε από τον παράδεισο "εις ακανθώδη χώραν", και γι' αυτό δεν πρέπει να εκπληττόμαστε για το ότι και σπέρνουμε μέσα στ' αγκάθια και ανάμεσα σε αγκάθια μαζεύουμε την συγκομιδή και για το ότι αγκάθια μας πληγώνουν οδυνηρά, έστω κι αν επιζητούμε μονάχα το καλό και συμπεριφερόμαστε με πνεύμα δικαιοσύνης. Κι όλα αυτά συνεχίζονται μέχρι που να βρούμε μέσα στην καρδιά μας τον Παράδεισο της θείας αγάπης, οπότε όλα, ακόμα και σ' αυτήν τη γή, θα γίνουν για μας χαρμόσυνα και φωτεινά. Είθε να μας στείλει ο Κύριος έστω και μια πρόγευση αυτής της χαράς, και για την ώρα θα ζούμε και θα εργαζόμαστε, δίχως μεμψιμοιρίες, έστω και ανάμεσα στ' αγκάθια.

Από το βιβλίο " Πνευματικά Κεφάλαια "
του πρεσβ. Αλεξάνδρου Ελτσιανίνωφ


 
philip glass violin concerto 2nd movement
 
 
Υάκινθος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου