Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

" Ο άνθρωπος δεν μπορεί ν' αγαπήσει τόν Θεό, αν δεν αγαπάει τόν αδελφό του"


[...]   Στην μεσημεριανή τράπεζα (26/9/1909) ο π. Βαρσανούφιος είπε δυό λόγια:
   -Είναι υποχρέωσή και καθήκον μου, πατέρες και αδελφοί, σήμερα, μνήμη του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, να σας υπενθυμίσω, ότι κάθε χριστιανός και ιδιαίτερα ο μοναχός πρέπει να φροντίζει να έχει ειρήνη και με τον Θεό και με τους ανθρώπους.
Ο 'Αγιος Ιωάννης λέγει, πώς ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπήσει τόν Θεό, αν δεν αγαπάει τόν αδελφό του. Διαφορετικά αυτός ο άνθρωπος θα είναι ψεύτης. Για αυτό, σας ικετεύω, μην επιτρέπετε, στόν εαυτό σας, να εμφωλεύει κακία μέσα σας για κανέναν, αλλά να αγαπάτε όλους τους ανθρώπους.
   Ο εωσφόρος , που κάποτε ήταν ο ανώτερος άγγελος, αγωνίζεται ακατάπαυστα να σπέρνει στίς καρδιές των ανθρώπων κακία, έχθρα και κάθε είδους επανάσταση κατά του Θεού. Ξεσήκωσε διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Προκάλεσε αιρέσεις, διαμάχες, αναστατώσεις.  Καί τώρα το ίδιο προσπαθεί να κάμει. Και αλλοίμονο, αλλοίμονο, πατέρες! Πολλές φορές το πετυχαίνει!
   Tί ακούω; 'Ολο γκρίνιες και γογγυσμό, ο ένας εναντίον του άλλου. Μου έρχονται εδώ με παράπονα. Τούς λέω: " Πρέπει να τα βρήτε' να συμφιλιωθείτε' να ζητήσετε συγγνώμη' κάνετε και καμμιά μετάνοια...". Δυστυχώς πολλοί δεν το αποφασίζουν, με αποτέλεσμα, όλο και χειροτερεύει το κακό.
   'Οχι έτσι, άγιοι πατέρες! 'Οχι κι έτσι! Ο μοναχός πρέπει να είναι γεμάτος αγάπη για τον Θεό και για τον πλησίον. Τί είναι ο μοναχός; ο εκπληρωτής όλων των εντολών του Θεού. 'Ολες οι εντολές ανακεφαλαιώνονται σε δύο : " Αγαπήσεις Κύριον τόν Θεόν σου' και τον πλησίον σου ως σεαυτόν ". Οι δύο πρώτες  εντολές συμπεριλαμβάνουν όλες τις υπόλοιπες , ολόκληρο το νόμο. Οι άγγελοι στόν ουρανό είναι γεμάτοι από αγάπη. Ολόκληρη η ζωή του μοναχού στηρίζεται στήν αγάπη.
   Οι μεγάλοι γέροντές μας Λεωνίδας, Μακάριος, Αμβρόσιος και Ανατόλιος, ήσαν γεμάτοι από αγάπη. Με τί δόξα, με τι τιμή εκοσμούντο στήν επίγεια ζωή τους! απόδειξη είναι το ακόλουθο περιστατικό:
   Ο π. Ιωάννης της Κρονστάνδης είχε καλέσει τον π.Ανατόλιο να συλλειτουργήσουν μαζί. Στήν λειτουργία, ο π.Ιωάννης είδε τον π. Ανατόλιο να συλλειτουργεί με αγγέλους. Δεν γνωρίζω, αν τους έβλεπε και ο ίδιος.
   Γι' αυτό σήμερα το θεώρησα απαραίτητο να σας υπενθυμίσω την υψηλή μας κλήση ως μοναχών. Να επικρατεί ανάμεσά μας αγάπη και ομόνοια.
   'Ενας γέροντας, ο ιερομόναχος Ιγνάτιος, ο οποίος κοιμήθηκε πρίν από δέκα χρόνια, μού είχε ειπεί: " Στα χρόνια τα δικά μου, όλοι οι πατέρες της  'Οπτινα διακρίνονταν για την αγάπη που είχαν μεταξύ τους'  όλοι. Και πιό πολύ οι πατέρες της Σκήτης".
   Μακάρι και εμείς, πατέρες, να τους μιμηθούμε.
   Δεν το κρύβω. Μερικοί από σας εξέφρασαν την επιθυμία για μια ανώτερη και υψηλότερη ζωή' για περισσότερο άσκηση. Μα, πατέρες  μου, τι ανώτερο, τι καλύτερο αγώνισμα από το να συγχωρήσεις εκείνους που σε πρόσβαλαν, που σε έβρισαν' και να υπομένεις τον αδελφό σου;
   Θυμάστε το περιστατικό, που αναφέρεται στόν βίο του αγίου Παχωμίου. 'Ενας μοναχός τον παρακάλεσε:
  -Γέροντα, δώσε μου ευλογία, να πάω να μαρτυρήσω. Θέλω να μαρτυρήσω για τον Χριστό!
  -Σε συμβουλεύω, του είπε ο άγιος, να παραμείνεις στο μοναστήρι και να υπηρετείς τους αδελφούς σου. Να υπομένεις τίς όποιες αδυναμίες τους. Απαρνήσου το θέλημά σου. Καί όλα θα σου λογισθούν σαν μαρτύριο.
   Βλέπετε αδελφοί; Ο μοναχός, που υπομένει με ειρήνη τους πειρασμούς των αδελφών του, θα λάβει μαρτυρικό στέφανο.
 
***
Αυτή η ομιλία του γέροντα μου άρεσε πολύ.
   - Η ταπείνωση και η αγάπη, έλεγε, είναι οι μεγαλύτερες αρετές. Αυτές πρέπει να έχει ο μοναχός στολίδι του.
 
***
 
Από το βιβλίο " Ρήματα Ζωής "
"Το Ημερολόγιό του"
του Οσίου Στάρετς
Νίκωνος Μπελιάεφ (+1931)


 
Old Roman chant - Kyrie eleison
 

 
Υάκινθος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου