Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Γυπαετοί και Ανεμογεννήτριες

Νέα γενιά Γυπαετών στην Κρήτη στη σκιά μιας επερχόμενης καταστροφής
Γυπαετός γεννήθηκε στα Αστερούσια μετά από 22 χρόνια…(14/06/2011)








Απειλείται από σχεδιαζόμενο Αιολικό Πάρκο
GreekColor-Word-WhiteBackgroundΝεοσσός Γυπαετού γεννήθηκε στην περιοχή των Αστερουσίων Ορέων στην Κρήτη για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Η χαρμόσυνη αυτή είδηση είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών προστασίας του είδους, τόσο από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όσο και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο Γυπαετός είναι Κρισίμως Κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων, με έξι μόνο ζευγάρια στην ελληνική Επικράτεια, όλα στην Κρήτη, που αποτελούν και τα μοναδικά στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Την αισιοδοξία για την επιβίωση του είδους σκιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), αποτελούμενου από 24 ανεμογεννήτριες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη επιτυχημένη φωλιά των Γυπαετών και εξ ολοκλήρου εντός της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura 2000.
Τα μεγάλα αρπακτικά, όπως ο Γυπαετός και το Όρνιο, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από το 2007, στην ίδια περιοχή του δικτύου Natura 2000, η Ορνιθολογική έχει καταγράψει οχτώ προσκρούσεις Όρνιων [1] (οι επτά θανατηφόρες) στα πτερύγια των ανεμογεννητριών ήδη εγκατεστημένων αιολικών σταθμών.
gipaetos-big-2mikros
Η Ορνιθολογική έχει εγκαίρως καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τους ενεργειακούς της στόχους που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, παράλληλα με τη προστασία της βιοποικιλότητας [2]. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση, επιτρέποντας την εγκατάσταση αιολικών σταθμών βιομηχανικής κλίμακας σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές [3]. Εκτός της καταστροφής της βιοποικιλότητας όμως, η επιλογή αυτή είναι έντονα αμφισβητήσιμη και όσον αφορά τα οικονομικά οφέλη.
«Η Ορνιθολογική καλεί το ΥΠΕΚΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιληφθούν την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα δημιουργηθεί στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας με την - από το 2010 - ισχύουσα νομοθεσία. Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη αν γίνεται με ίδιες άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους. Η άμεση ανάκληση όλων των αδειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους εντός των ΖΕΠ και των μεταναστευτικών διαδρόμων της χώρας κρίνεται αναγκαία, προτού ο όρος «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» μετατραπεί σε έναν ακόμη περιβαλλοντικό ευφημισμό», τονίζει η Μαλαμώ Κορμπέτη, Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
……………………………
[1] Βίντεοσκοπημένο περιστατικό πρόσκρουσης στις 27/10/2009: http://www.youtube.com/watch?v=9srPoOU6_Z4
[2] Μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (Εuropean Εnvironment Αgency - EEA) υπολόγισε το αιολικό δυναμικό της Ευρώπης. Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και εάν αποκλειστεί όλο το δίκτυο Natura 2000 και οι Προστατευόμενες Περιοχές από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, θα υπάρχει αρκετό διαθέσιμο αιολικό δυναμικό έτσι ώστε να καλυφθεί 3 έως και 7 φορές η συνολική ενεργειακή ζήτηση για το 2020 και το 2030. Αντίστοιχη λογική σύγκρισης ζωνών αποκλεισμού και αιολικού δυναμικού πραγματοποιήθηκε και στη μελέτη χαρτογράφησης της Ορνιθολογικής. Μπορείτε να διαβάσετε όλη τη μελέτη «Προσδιορισμός και χαρτογράφηση των ορνιθολογικά ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας» εδώ.
[3] Επισυνάπτεται χάρτης με την πρόταση της Ορνιθολογικής για τον αποκλεισμό των ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα περιοχών της Ελλάδας.


*****************
πηγή : Τσικάλια Μάνης  Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012
Πρόσκρουση όρνιου σε ανεμογεννήτρια στα Αστερούσια Όρη κατέγραψε για πρώτη φορά ερασιτεχνικό βίντεο στην Κρήτη, προκαλώντας αίσθηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αν και το πουλί το οποίο γεννήθηκε φέτος επέζησε, κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορέσει να ξαναπετάξει. Το περιστατικό είναι το τρίτο στην Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια αφού το αιολικό πάρκο είναι τοποθετημένο στο όριο υφιστάμενης Ζώνης Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (Δίκτυο Natura 2000).

Το βίντεο είναι μάρτυρας των σοβαρών επιπτώσεων που ενέχει για την ορνιθοπανίδα και τη βιοποικιλότητα γενικότερα ο ανεπαρκής σχεδιασμός αιολικών πάρκων και η πρόχειρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή. Προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χωροθέτηση και η ανάπτυξη αιολικών πάρκων εντός των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων διαδρόμων των μεταναστευτικών πουλιών.

Οι πληθυσμοί του Όρνιου - είδους που προστατεύεται από τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία - στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (λιγότερα από 30 ζευγάρια) και μόνο στην Κρήτη διατηρούνται ακόμα υγιείς αποικίες (150 ζευγάρια περίπου). Φαίνεται όμως ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για το Όρνιο απειλεί το είδος στο τελευταίο καταφύγιο του στην Ελλάδα.
http://toulipagoulimyi.forumgreek.com/t39-topic
*****************
Νεοδύμιο: Το βρόμικο μυστικό της «καθαρής» αιολικής ενέργειας Της Patricia van der Wal
πηγή : www. epathlo.gr
skitso-anemogennitria
Αίσθηση έχει προκαλέσει στη Γερμανία η έρευνα της τηλεοπτικής εκπομπής “Menschen und Schlagzeilen” που προβλήθηκε τέλος Απριλίου από το κανάλι NDR με θέμα τις καταστροφικές επιπτώσεις της κατασκευής ευρωπαϊκών ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων στη Κίνα.
Η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας πλασάρει το προϊόν της ως μια καθαρή, φιλική προς το περιβάλλον και ασφαλή για τον άνθρωπο μορφή ενέργειας η οποία γνωρίζει μεγάλη αποδοχή στον κόσμο αλλά και εκρηκτική ανάπτυξη μετά και τον πυρηνικό εφιάλτη της Φουκοσίμα. Όμως στο εσωτερικό κάποιων ανεμογεννητριών κρύβεται ένα βρόμικο μυστικό: Στις γεννήτριες όλο και περισσότερων ανεμογεννητριών βρίσκεται πλέον το σπάνιο μέταλλο Νεοδύμιο, μια από τις ονομαζόμενες σπάνιες γαίες. Εκτιμάται ότι κάθε πέμπτη ανεμογεννήτρια στον κόσμο κινείται πλέον με αυτό.
Το πλεονέκτημα: Ενώ οι «κοινές» ανεμογεννήτριες αποτελούνται από τρία κύρια μέρη - ρότορας, μηχανισμός μετάδοσης και γεννήτρια- οι ανεμογεννήτριες με Νεοδύμιο καθιστούν το κιβώτιο μετάδοσης ουσιαστικά περιττό. Τα μαγνητικά πεδία εντός της γεννήτριας που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παράγονται πλέον από έναν μόνιμο μαγνήτη για την κατασκευή του οποίου απαιτείται Νεοδύμιο. Κάθε ανεμογεννήτρια ισχύος 1MW απαιτεί περίπου 200 κιλά του σπάνιου αυτού μετάλλου με το ποσό να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η ισχύ της ανεμογεννήτριας. Το γενικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας της ανεμογεννήτριας μειώνεται όμως μέσω της εξοικονόμησης υλικών και εργασιών συντήρησης, η ανεμογεννήτρια γίνεται με λίγα λόγια πιο «οικοσυμβατή», και το περιθώριο κέρδους για τους κατασκευαστές αυξάνεται.
Αυτό που έχει αφεθεί να παραπέσει σκοπίμως είναι οι δραματικές συνθήκες στις οποίες εξορύσσεται το Νεοδύμιο στη Κίνα, η οποία κατέχει σήμερα το 97% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών. Κατά την εξόρυξη και τον χημικό διαχωρισμό του Νεοδυμίου από άλλα πετρώματα προκύπτουν ιδιαιτέρως τοξικά κατάλοιπα. Κατά την διαδικασία αυτή απελευθερώνονται ραδιενεργό ουράνιο και θόριο, τα οποία καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα μετά την παρασκευή και επομένως προκαλούν μακροπρόθεσμες βλάβες στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής. Ολόκληρες περιοχές έχουν καταστεί ουσιαστικά μη κατοικήσιμες. Μελέτες αναφέρουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στους εργάτες και στους ντόπιους κατοίκους. Η απόρριψη των ραδιενεργών αποβλήτων στον Κίτρινο Ποταμό έχει μετατραπεί σε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων. Αν και η Κίνα ανακοίνωσε πέρσι ότι θα εξυψώσει τα περιβαλλοντικά της πρότυπα, σύμφωνα με τις αναφορές της γερμανικής εκπομπής, τίποτα δεν έχει γίνει σε τοπικό επίπεδο για να εκπληρώνει αυτή την δέσμευση της.
Η ανάπτυξη του μονοπωλίου της Κίνας στην μαζική παραγωγή σπάνιων γαιών τα τελευταία 20 χρόνια οφείλεται στο ότι η Κίνα υπήρξε ουσιαστικά η μοναδική χώρα στον κόσμο που επέλεξε να αγνοήσει τις επιπτώσεις και να θυσιάσει την υγεία των εργαζομένων στα ορυχεία αλλά και το φυσικό περιβάλλον. Έτσι πολλά κράτη εταίροι της Κίνας έχουν αναθέσει τις «βρώμικες δουλειές» τους στη Κίνα με αντάλλαγμα την καθαρή συνείδηση. Και οι ευρωπαϊκές κατασκευάστριες εταιρίες ανεμογεννητριών δεν αποτελούν εξαίρεση, αφού σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου προτιμούν να κρατάνε τα μάτια τους ερμητικά κλειστά αγοράζοντας το νεοδύμιο και άλλες σπάνιες γαίες με δήθεν οικολογικές συμβάσεις όπου οι προμηθευτές πιστοποιούν την δήθεν τήρηση περιβαλλοντικών πρότυπων… που δεν ελέγχονται ποτέ από κανέναν.
Το μόνο που φαίνεται να τους ανησυχεί είναι η απόλυτη εξάρτηση από τις εισαγωγές από την Κίνα η οποία έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να μειώνει σημαντικά τις εξαγωγές λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της εγχώριας βιομηχανίας αλλά και με σκοπό να αναγκάσει τις ξένες εταιρείες να μεταφέρουν τα εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και τα ερευνητικά τους κέντρα στη Κίνα. Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι στη πλάτη των ανθρώπων και του περιβάλλοντος…
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις ότι πίσω από την «πράσινη» και «οικολογική» συνείδηση των εταιριών ΑΠΕ, κρύβεται απλά η απληστία για περισσότερο κέρδος, που θα είναι πάντα πάνω από το περιβάλλον και την ασφάλεια μας.
H αντίφαση ανάμεσα στη χρήση των σπάνιων γαιών στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και στις ρυπογόνες μεθόδους παραγωγής τους, είναι πάντως κάτι παραπάνω από… παράδοξη.

*********************

Πρόγραμμα Καταγραφής των Κοτσυφιών της Αθήνας
 
πηγή : Ορνιθολογική Εταιρία

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων των μεγάλων πόλεων για τους πράσινους χώρους. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση σε όλους μας ότι οι χώροι αυτοί συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και ταυτόχρονα αποτελούν καταφύγιο για την άγρια ζωή μέσα στις πόλεις.
Με σκοπό να στρέψουμε όλοι για λίγα λεπτά την προσοχή μας στη φύση που μας περιβάλλει, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η ΑΝΙΜΑ προσκαλούν τους κατοίκους της Αττικής να παρατηρήσουν, να ακούσουν και να καταγράψουν την παρουσία των κοτσυφιών στις γειτονιές τους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καταγραφής Κοτσυφιών στην Αθήνα.

Το Κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη, που έχει προσαρμοστεί αρκετά καλά στο αστικό περιβάλλον. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως είδος «εμβληματικό» της επιβίωσης της φύσης στον αστικό χώρο. Η παρουσία των κοτσυφιών στην πόλη αποτελεί δείκτη ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Η εύκολη αναγνωρισιμότητά του το καθιστά ιδανικό για την καταγραφή του από τους κατοίκους της πόλης. Επίσης, ως φλύαρο και κοινωνικό πουλί κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του. Οι καταγραφές γίνονται Μάιο και Ιούνιο, περίοδο αναπαραγωγής των κοτσυφιών και θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τη μαζική συγκέντρωση πληροφοριών για τα πουλιά του αστικού χώρου.

Ο στόχος μας είναι διττός: προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να συνειδητοποιήσουν την ομορφιά και αξία της φύσης που αγωνίζεται να επιβιώσει γύρω μας, καθώς και τη συνεισφορά χαρακτηριστικών στοιχείων της, όπως η παρουσία των κοτσυφιών, αλλά και των αστικών βιοτόπων που τα φιλοξενούν, στην ποιότητα της ζωής μας. Παράλληλα, επιδιώκουμε με την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης να παρατηρήσουμε τα πουλιά που ζουν δίπλα μας καθώς και να συλλέξουμε πληροφορίες για την κατανομή του είδους στον αστικό χώρο.
Εσείς έχετε ένα κοτσύφι γείτονα; Καταγράψτε το, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα βρείτε στις ιστοσελίδες της ΑΝΙΜΑ (www.wild-anima.gr)
Γυπαετός ή κοκαλάς-'Ορος Δίκτη

 

Με νέα… Κερατέα απειλούν οι Μανιάτες την κυβέρνηση

Στα όπλα η Μάνη για τις ανεμογεννήτριες

07/03/2012 07:57

 

«Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη έχει κάνει λάθος. Θα τον παλουκώσουμε πάνω στις ανεμογεννήτριες» δηλώνουν εξοργισμένοι οι Μανιάτες αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος με απόφαση του επιχειρεί να ξεπεράσει την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή λογω του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής σε Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Σε πρόσφατη απόφαση του ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης αλλά και άλλων προστατευμένων περιοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα διαθέτουν… ειδικό ραντάρ που θα τις σταματάει όταν πλησιάζει σμήνος πουλιών.

 

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρέλαβε μέσα στο 2010 από γραφείο ειδικών, τη μελέτη αξιολόγησης περιοχών Natura και Ειδικής Προστασίας . Το περιεχόμενο της αναφέρει ότι στην οροσειρά του νοτίου Ταϋγέτου εκεί όπου έχει προβλεφθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ενέργειας να εγκατασταθούν έξι συνολικά αιολικά πάρκα, καταγράφηκαν από τους ορνιθολόγους περί τα 260 είδη πτηνών εκ των οποίων τα 70 μένουν μόνιμα στη περιοχή και αναπαράγονται σε αυτήν.

 

« Γνωστό σε όλους είναι το περιστατικό του γύπα που χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια στο οροπέδιο του Λέντα στη Κρήτη», αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο εκπρόσωπος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος, « το οποίο αποδεικνύει ότι τα πουλιά δεν βλέπουν το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας αλλά μόνο το σταθερό, δηλαδή τον ιστό. Κατά συνέπεια στις μεταναστευτικές περιόδους όπου μεγάλες ομάδες μεταναστευτικών ειδών έρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, θα έχουμε πολλές συγκρούσεις πτηνών πάνω στις ανεμογεννήτριες καθώς η τοποθέτηση τους θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος γι’ αυτά».

 

Ο πατήρ Απόστολος ο ιερέας του χωριού Δρύαλος κατοικεί μαζί με την οικογένεια του πάνω σε πέρασμα που οδηγεί στην οροφή της οροσειράς και στα σημεία όπου έχει προβλεφθεί να τοποθετηθεί αριθμός ανεμογεννητριών. « Εμείς ανεβαίνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε τα ζώα μας. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι το βουνό γκρεμίζεται από την διάβρωση του εδάφους. Αν ανοίξουν οκτώ μέτρα δρόμο που λένε για να περάσουν τα μηχανήματα τους θα καταστραφούν περισσότερα από 100 μέτρα της πλαγιάς πάνω στη προσπάθεια να γίνει η διάνοιξη. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τις ζωές μας».

 

Θα διώχνουν τα πουλιά με …ραντάρ!

Με μια αμφιβόλου αποτελέσματος πατέντα αποφάσισε να διασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προστασία της πτηνοπανίδας στην οροσειρά του Νότιου Ταϋγέτου. Πιο συγκεκριμένα με την τοποθέτηση συστήματος ραντάρ μέσα στην τουρμπίνα των ανεμογεννητριών που θα ανιχνεύει την έλευση των πτηνών στα μεταναστευτικά περάσματα.

« Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο σύστημα έχει εγκατασταθεί στην Ισπανία, όμως μέχρι σήμερα σε κανένα σημείο της δικής μας χώρας και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του», αναφέρει στο ΘΕΜΑ η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.

 

« Αυτό το σύστημα αντιλαμβάνεται όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του τα σμήνη πουλιών όχι όμως τα μεμονωμένα πτηνά. Γι’ αυτά δεν λύνεται το πρόβλημα της πρόσκρουσης. Εκτός αυτού, η μετανάστευση δεν γίνεται σε σμήνη όπως το έχουν οι κύριοι αυτοί στο μυαλό τους. Επίσης για την ασφαλή λειτουργία των ανεμογεννητριών με τα ραντάρ είναι αναγκαία η παρακολούθηση από ειδικό, γεγονός που δεν εξασφαλίζει η κατασκευαστική εταιρία, ενώ το σταμάτημα των ανεμογεννητριών κατά τις περιόδους μαζικής μετανάστευσης δεν διασφαλίζει την προστασία σημαντικών επιδημητικών ειδών»

 

Η Ορνιθολογική Εταιρία θεωρεί την σημαντικότητα της περιοχής τέτοια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν κρίνεται κατάλληλο για το συγκεκριμένο έργο.

 

Ο εκπρόσωπος Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος προσθέτει ότι υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για το αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών και πως αυτές δείχνουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στη μη πρόσκρουση πτηνών.

 

« Υποτίθεται πως θα τοποθετήσουν το ραντάρ μέσα στις ανεμογεννήτριες και αυτό θα δίνει σήμα όταν θα πλησιάζουν τα σμήνη των πουλιών προκειμένου να παύει η λειτουργία τους. Από την εμπειρία μου και απ΄όσα χω δει και μελετήσει το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο να πετύχει. Από στοιχεία που διαθέτουμε έχει διαπιστωθεί ότι στο πίσω μέρος των ανεμογεννητριών δημιουργείται κατά τη λειτουργία της καθόδου ένα ρεύμα αέρα που έχει ως αποτέλεσμα να τραβάει με ταχύτητα το πτηνό στο έδαφος και αυτό να σκοτώνεται κατά την πρόσκρουση».



Vulture accident

Αιολικά πάρκα απειλούν τη βιοποικιλότητα σε ευαίσθητες περιοχές λένε δύο ΜΚO

πηγή : www. ecology-salonika.org 2012 Μαρτίου 29
by odysseas
Ως απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την απόρριψη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού μεγαθήριου στην αναδασωτέα περιοχή του Όρους Πεντέλης (διαβάστε εδώ).
Η περίπτωση της Πεντέλης όμως, αποτελεί μία μόνο από τις άστοχες χωροθετήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στον ελλαδικό χώρο, καθώς σήμερα εκκρεμούν δεκάδες αιτήσεις έργων ΑΠΕ με περιβαλλοντικά επιπόλαιο σχεδιασμό εντός σημαντικών περιοχών για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές παραμέτρους σχετικά με την πολιτική ανάπτυξης των ΑΠΕ τις οποίες οι οργανώσεις καλούν τον Υπουργό να εφαρμόσει και στις υπόλοιπες ευάλωτες φυσικές περιοχές της Ελλάδας:
  • η προώθηση των ΑΠΕ δε θα πρέπει να συγκρούεται με την προστασία της βιοποικιλότητας
  • η έμφαση στις μεσαίες και μικρές-οικιακές εφαρμογές ΑΠΕ, σε αντίθεση με τη σημερινή πραγματικότητα, θα βοηθήσει την προώθηση των ΑΠΕ και παράλληλα την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεπείς προς τις παραπάνω θέσεις τους διεκδίκησαν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας. Όμως το δύσκολο έργο διασφάλισης των ευάλωτων φυσικών περιοχών της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ παραμένει. Μία ματιά στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στις υπό εξέταση αιτήσεις για έργα ΑΠΕ αναδεικνύει τις πολλαπλές αποτυχίες της διοίκησης να σχεδιάσει την εγκατάσταση ΑΠΕ σε σωστή κλίμακα και σε περιοχές που δεν θα πλήγεται η βιοποικιλότητα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων με προβληματική χωροθέτηση είναι ο σταθμός 111 ανεμογεννητριών εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) στην νότια Σκύρο σε έκταση της Εκκλησίας όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη στην Ελλάδα αποικία του παγκοσμίως απειλούμενου Μαυροπετρίτη Falco eleonorae, καθώς και πολλά σημαντικά ενδημικά είδη χλωρίδας.
Επίσης, ο σταθμός 313 ανεμογεννητριών στα νησιά Χίο-Λήμνο-Λέσβο χωροθετημένος κατά 70% εντός ΖΕΠ στις οποίες αναπαράγεται ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός του παγκοσμίως απειλούμενου Σμυρνοτσίχλονου Emberiza cineracea, καθώς και οι σταθμοί στη ΖΕΠ «Όρη Ανατολικής Λακωνίας» που χωροθετούνται μέσα σε έναν από τους σημαντικότερους μεσογειακούς μεταναστευτικούς διαδρόμους από όπου διέρχονται χιλιάδες πουλιά κάθε χρόνο.
Έργα σε φυσικές περιοχές που θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά σχεδιάζονται μακριά από το κέντρο της Αθήνας, σπανίως τυγχάνουν της προσοχής των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας, σε αντίθεση με την περίπτωση της Πεντέλης. Παρόλα αυτά η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί μείζον ζήτημα για την ποιότητα ζωής όλων ανεξαίρετων των πολιτών της χώρας και η προώθηση των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με τα ίδια κριτήρια σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι η ορθή απόφαση μη αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού μεγαθήριου στο Πεντελικό Όρος θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή ώστε η Πολιτεία να μην «καταπίνει την κάμηλο» της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης έργων ΑΠΕ σε φυσικές και προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

 
Οι μικρές ανεμογεννήτριες «διώχνουν» τις νυχτερίδες
πηγή : Real.gr 4/8/2012 12:20:00 πμ
Ένα από τα μειονεκτήματα των αιολικών πάρκων είναι η απώλεια νυχτερίδων, που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον και την οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν νέες λύσεις για τη μείωση των θανάτων των νυχτερίδων στους μεγάλους αιολικούς σταθμούς, ωστόσο με την αύξηση των οικιακών ανεμογεννητριών σε οικισμούς και αστικές περιοχές, οι νυχτερίδες ενδέχεται να χάσουν κι άλλους πολύτιμους οικοτόπους.

Η μελέτη του Δρ. Jeroen Minderman, από το πανεπιστήμιο του Stirling, είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις των μικρών ανεμογεννητριών στην άγρια ζωή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι οικιακές ανεμογεννήτριες τοπικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των νυχτερίδων.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι πουλιά και νυχτερίδες μπορούν να σκοτωθούν προσκρούοντας στα πτερύγια μεγάλων ανεμογεννητριών ή ότι η άγρια ζωή μπορεί να αποφύγει το περιβάλλον γύρω από τις ανεμογεννήτριες, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών οικοτόπων. Ως εκ τούτου αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό το κενό γνώσης καθορίζοντας αν και οι μικρές ανεμογεννήτριες έχουν τις ίδιες επιπτώσεις», τόνισε ο Δρ. Minderman.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, που διεξήχθη σε 20 περιοχές στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONE, οι μικρές ανεμογεννήτριες δεν επηρέασαν γενικά τα πτηνά, ωστόσο μείωσαν τη δραστηριότητα των νυχτερίδων κατά 54%.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες προτείνουν οι μικρές ανεμογεννήτριες να μην εγκαθίστανται σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από σημαντικούς οικοτόπους νυχτερίδων και εκφράζουν την ελπίδα ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν μελλοντικά στην χάραξη οδηγιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Πηγή: econews.gr
************************************
Υάκινθος













Βυζαντινή Μουσική: Τα μυστικά της γραφής

πηγή : MusicHeaven

γράφει το μέλος gate  
  
αρχική > e-Περιοδικό > Ασμα Ασμάτων

Η γραφή που διαβάζουμε σήμερα στη Βυζαντινή Μουσική είναι εκείνη η γραφή, όπως διαμορφώθηκε από τους τρεις δασκάλους το 1814 μΧ, τον αρχιμανδρίτη Χρύσανθο, τον Λαμπαδάριο Γρηγόριο και τον ιεροψάλτη Χουρμούζιο. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά απλοποιημένη και ίσως ένα μέρος να μας φανερώνει από τον πλούτο αυτής της μουσικής. Το υπόλοιπο ευτυχώς έχει διασωθεί από γενιά σε γενιά μέσα από την προφορική παράδοση, που είναι και η σημαντικότερη, για τη σωστή συνέχεια της μουσικής. Αν πάμε λοιπόν στα χρόνια πίσω από το 1814, πριν επέλθει ακόμα δηλαδή η τροποποίηση των τριών δασκάλων θα συναντήσουμε μια ακόμα πιο δύσκολη αλλά και πιο μαγευτική στο διάβασμά της τέχνη... και ασφαλώς και στην απόδοσή της.

Τα σημαδόφωνα κυριαρχούν. Ο ψάλτης θα πρέπει να ξέρει πέραν από τους βασικούς χαρακτήρες της βυζαντινής μουσικής, του φθόγγους δηλαδή, και άλλα 40 περίπου σημάδια, τα οποία εκπροσωπούν ολόκληρη μουσική φράση το καθένα, τα σημαδόφωνα...Στ' αλήθεια μοιάζει το ψάλσιμο εκείνης της εποχής με αποκρυπτογράφηση ή και στενογραφία. Αυτό δε γινόταν τυχαία. Τα σημεία εκείνα που λείπουν σήμερα από τον κατάλογο των "σημαδιών", των φθόγγων της Βυζαντινής Μουσικής, μέσα στη μεγάλη τους ανάλυση, την οποία "υποχρέούνταν" οι ψάλτες να γνωρίζουν και να αποδίδουν έδιναν τη δυνατότητα για μια διαφορετική και πιο περίτεχνη απόδοση του μέλουσ που ίσως τα σημερινά σημεία να αφαιρούν.

Σε μια γρήγορη επισκόπηση της πορείας της παρασημαντικής, δηλαδή της σημειογραφίας της Βυζαντινής Μουσικής, θα διακρίναμε τα εξής στάδια, εντελώς σχηματικά:
1. Αρχικά, μην ξεχνάμε - όπως το έχουμε αναλυτικά αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο - πως η πηγή για τη δημιουργία της παρασημαντικής είναι η αρχαία μουσική σημειογραφία, που δεν ήταν άλλη από τα γράμματα της Αλφαβήτου (μεγάλα, μικρά, όρθια, πλάγια, κομμένα κ.ο.κ.). Οι αρχαίοι έλληνες χρησιμοποιούσαν την αλφάβητο, παραποιώντας την ελαφρώς, μαζί με άλλα περίπου 1.500 σημεία, για να αποτυπώσουν τη μουσική κι αυτό φαίνεται στα έργα του Αλύπιου, του Αριστείδου Κουϊντιλιανού, του Γαυδεντίου και άλλων.
Θα λέγαμε λοιπόν ότι σε πρώτη φάση, δηλαδή από την εποχή που άρχισαν αν γράφονται τα πρώτα μέλη της Βυζαντινής Μουσικής - δηλαδή τους πρώτους αποστολικούς χρόνους - και μέχρι τον 4ο περίπου αιώνα, κυριαρχεί η ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ.



2. Η αρχαία όμως παρασημαντική δεν αρκούσε, όπως αποδείχθηκε με το πέρασμα του χρόνου, για να αποτυπωθεί όλος ο πλούτος της βυζαντινής μουσικής. Από τον Δ' αιώνα και έπειτα η μουσική των βυζαντινών μελών προσπαθεί να βολευτεί σε συμβολικά σημεία, για να αποτυπωθεί. Μόλις άρχιζε η καλλιέργεια μιας συμβολικής γραφής, η οποία θα αρχίσει συστηματικότερα να αναπτύσσεται από τα μέσα του 10ου αι. και ύστερα. Μια σημαντική μορφή όμως του 8ου αι. θα δώσει νέα πνοή στον τρόπο γραφής.

O ΄Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός διαμορφώνει το σύστημα της ΑΓΚΙΣΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ, απλοποιώντας κατά πολύ τον τρόπο γραφής των βυζαντινών μελών, ο οποίος χρησιμοποιούνταν έως τότε. Πάντως για εμάς σήμερα και αυτός ο τρόπος γραφής θα φαινόταν ιδιαίτερα δύσκολος, σε σχέση με τη γραφή που έχουμε συνηθίσει, καθώς επρόκειτο για μια σχεδόν ιερογλυφική γραφή, όπου κάθε σημείο μπορούσε να υπονοεί και περισσότερους από δύο ή και τρεις φθόγγους ή και μουσική φράση ολόκληρη. Η αγκιστροειδής γραφή βέβαια ήδη είχε αρχίσει, σε μια πρώτη μορφή να διαμορφώνεται και στη μουσική της Δύσης, από τον Γρηγόριο τον Διάλογο, ήδη από τον 6ο αι. Η πρωτοτυπία ωστόσο του έργου του Αγ. Ιωάννου του Δαμασκηνού επικεντρώνεται κυρίως στη διαμόρφωση ενός συστήματος κατάταξης των ήχων της ανατολικής μουσικής σε 8 ήχους, ανασκευάζοντας την αρχαία ελληνική οκτωηχία, μέσα από το έργο του "Οκτώηχον". Πρόκειται για τους 8 ήχους της Βυζαντινής Μουσικής, που χρησιμοποιούμε και σήμερα, δηλαδή, στον Πρώτο (Α'), Δεύτερο (Β'), Τρίτο (Γ'), Τέταρτο (Δ΄), Πλάγιο του Πρώτου (πλ.Α'), Πλάγιο του Δευτέρου (πλ.Β), Βαρύ και Πλάγιο του Τετάρτου (Πλ. Δ'), οι οποίοι κατάγονται λοιπόν από τους Δώριο, Λύδιο, Φρύγιο, Μιξολύδιο, Υοδώριο, Υπολύδιο, Υποφρύγιο και Υπομιξολύδιο των αρχαίων ελλήνων. Για τη σημαντική αυτή συμβολή του στη διαμόρφωση της Βυζαντινής Μουσικής, ονομάζεται τιμητικά ως "Μαΐστωρ της Μουσικής".

3. Από τα μέσα του 10ου αι. και ύστερα, αναπτύσσεται η συμβολική γραφή που αναφέραμε προηγουμένως. Τα βυζαντινά μέλη άρχισαν να γράφονται με τα λεγόμενα νευματοειδή σημεία, όταν την ίδια περίοδο, η μουσική της Δύσης ακουλουθούσε παρεμφερή συμβολική γραφή για την αποτύπωσή της, δηλαδή τα αγκιστροειδή σημεία. Ήταν η εποχή της ΝΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, η οποία θα διαρκέσει έως και τα τέλη περίπου του 12ου αι. μ.Χ. (Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό ότι την ίδα εποχή, στη μουσική του δυτικού μέλους, ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σημειώνεται, χάρη στο μοναχό Guido d' Arezzo (Ιταλία, 990-1050 μ.Χ). Αυτός βασισμένος στη νευματοειδή γραφή έθεσε τις βάσεις για την διαμόρφωση της σημειογραφίας της ευρωπαϊκής μουσικής, έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα, καθώς και σε αυτόν οφείλεται η ονοματοθεσία των φθόγγων της μουσικής αυτής: ut (do), re, mi, fa, sol, la, si, που για τη διαμόρφωσή της χρησιμοποιήσε τις πρώτες συλλαβές κάθε στίχου του ύμνου του Αγίου Ιωάννου: "Ut queant laxis, Resonarum fibris κ.λ.π."). Ενώ στο ίδιο χρονικό πλαίσιο και από τον 8ο αιώνα περίπου ένα ακόμα είδος συμβολικής μουσικής γραφής αναπτύσσεται, στους κόλπους του βυζαντινού μέλους, η ΕΚΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Η φωνή σημειώνεται, με την παρασημαντική αυτή, μέσα από σημάδια προερχόμενα από την προσωδία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, (τόνους και πνεύματα).

4. Η ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ αναπτύσσεται και κυριαρχεί από τα τέλη του 12ου περίπου αιώνα και έως τα τέλη του 17ου αι μ.Χ.. Πρόκειται για την τελειότερη για την εποχή της συστηματοποιημένη σημειογραφία, η οποία προήλθε ως μετεξέλιξη κατά βάση της παρασημαντικής του Ιωάννου του Δαμασκηνού. Δείγματα αυτής βρίσκουμε στα κείμενα μιας άλλης μεγάλης μουσικής φυσιογνωμίας, του Αγ. Ιωάννου του Κουκουζέλη (12ος αι. μ.Χ).

5. Οι τροποποιήσεις των σημείων που καταρχήν καθιέρωσε με τρόπο συστηματικό ο Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, συνεχίστηκαν και αργότερα από τα τέλη του 17ου αι. και έπειτα δηλαδή, μέσα από τις προσπάθειες πολλών μεγάλων μουσικών, όπως ο Ιωάννης ο Τραπεζούντιος, ο Πέτρος ο Πελοποννήσιος, ο Αγάπιος ο Παλιέρμος, ο Πέτρος ο Βυζάντιος, ο Γεώργιος ο Κρης. Σκοπός όλων ήταν η όσο το δυνατό απλούστευση της δυσνόητης γραφής του βυζαντινού μέλους.

6. Εκείνοι όμως που ριζικά μετέβαλαν το σύστημα γραφής και δημιούργησαν, δανειζόμενοι πολλά στοιχεία από την κατά πολύ απλούστερη ευρωπαϊκή μουσική, μια νέα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑ, η οποία με σαφήνεια και απλότητα προσδιορίζει την ενέργεια όλων των χρησιμοποιούμενων σημείων και την οποία χρησιμοποιούμε έως σήμερα είναι οι τρεις μουσικοί, που αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου: Γρηγόριος, Χρύσανθος και Χουρμούζιος.




Υάκινθος

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Εθνικοί ύμνοι και τσάμικοι


πηγή : εν αιθρία    Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012






του Νάσου Βαγενά από το Βήμα
Δεν ήταν μόνο «Το Βήμα» εκείνο που απηύθυνε πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου σε δημόσια πρόσωπα ερώτημα του τύπου «Τι Ελλάδα θέλουμε». Το ερώτημα, που υπαγορευόταν από το όραμα μιας εξόδου από τη σημερινή εξαθλίωση, το έθεσαν και άλλες εφημερίδες, και απάντησε σε αυτό πλήθος διανοουμένων και μη (κυκλοφόρησε και στο Διαδίκτυο). Από τις απαντήσεις ήταν αναμενόμενο ότι θα ξεχώριζε μία: εκείνη του Χρήστου Γιανναρά («Ποια τα σημάδια του καινούργιου», Η Καθημερινή, 17.6.2012), όχι τόσο γιατί οι απόψεις του δεν είναι πάντοτε ξεχωριστές, όσο γιατί με αυτήν ο Χ.Γ. υπερέβη εαυτόν περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Η υπέρβαση αυτή δεν έγκειται τόσο στην αντίφαση ανάμεσα (από τη μια) στη «φαντασιώδη ελπίδα του προσωπικού οραματισμού» του των «πέντε γνωρισμάτων του καινούργιου», τον οποίο ο Χ.Γ. καταθέτει «σαν λυγμό για το ανέφικτο», και στην πεποίθησή του (από την άλλη) για τον «πολιτικό ρεαλισμό του οραματισμού» του• βρίσκεται κυρίως στο πέμπτο σημείο του καινούργιου, το οποίο ο Χ.Γ. παρουσιάζει στο πλαίσιο του ρόλου του λογοτεχνικού καθοδηγητή, που ανέλαβε τον τελευταίο καιρό, και των σχετικών κριτικών του παραινέσεων, που έχουν εκπλήξει τη λογοτεχνική κοινότητα. Το παραθέτω:
«Πέμπτο σημάδι του καινούργιου – τεράστιας συμβολικής και αυτό σημασίας: Αλλαγή του Εθνικού Υμνου. Ο σολωμικός “Υμνος στην [εις την] Ελευθερία[ν]” είναι από τα μετριότερα στιχουργήματα του μεγάλου μας ποιητή, θεματικά περιορισμένος στην απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και με λεξιλόγιο κυρίως αφηρημένο, νοησιαρχικό. Η μελοποίησή του από τον Μάντζαρο υπέταξε το ποίημα στις σκοπιμότητες εντυπωσιασμού που υπηρετεί η δυτική φανφάρα και ο “Υμνος” ταυτίστηκε με τον επαρχιώτικο εθνικισμό του μεταπρατικού μας κράτους. Το καινούργιο θα μπορούσε να είναι κάτι σαν τον “Τσάμικο” του Νίκου Γκάτσου, στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι: Μέσα σε τρεις στροφές, με αδρές πινελιές, το πανόραμα της διαδρομής του Νέου Ελληνισμού, δήλωση ταυτότητας και μαρτυρία ήθους. Που μαζί με την αυθεντική ελληνικότητα της μουσικής μεταγγίζουν ιδιαιτερότητα πολιτισμού, όχι ψυχολογική ξιπασιά».
Δεν θα χρειαζόταν να σχολιάσει κανείς την παραπάνω πρόταση, που θυμίζει την – λιγότερο παράδοξη για τα δεδομένα του 1891 – πρόταση του Α. Ρ. Ραγκαβή να αντικατασταθεί ως εθνικός ο «Υμνος» του Σολωμού με τον δικό του «Βασιλικό Υμνο», αν τη συμμετοχή στον προσωπικό λυγμό του o Χ.Γ. δεν την όριζε ως γνώμονα πνευματικής επάρκειας• διότι, γράφει:
«Ο πολιτικός ρεαλισμός του οραματισμού [μου] θα εκτιμηθεί ανάλογα με το επίπεδο της κατά κεφαλήν καλλιέργειας των εκτιμητών».
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα εκτιμούσε την πρόταση του Χ.Γ. ένας ρεαλιστής εκτιμητής.
Θα αμφέβαλλε, πρώτα, για την κριτική ευστοχία της βεβαιότητας ότι ο «Υμνος» δεν είναι ποίημα αλλά «στιχούργημα», και μάλιστα από τα «μετριότερα» του Σολωμού (διότι για τα ελληνικά ποιητικά δεδομένα της εποχής – και όχι μόνο γι’ αυτήν – ο «Υμνος» είναι ένα καλλιτεχνικό επίτευγμα). Θα σημείωνε, έπειτα, ότι ο «Υμνος» έχει το ηρωικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει ένας εθνικός ύμνος: υμνεί, με λεξιλόγιο κάθε άλλο παρά «αφηρημένο, νοησιαρχικό», την ελευθερία των λαών, επικεντρούμενος στην εθνική απελευθέρωση των Ελλήνων. Θα απορούσε, ακόμη, που ο Χ.Γ. πιστεύει ότι ο «Υμνος» συνέβαλε στην κατασκευή «της αερογέφυρας που στήσαμε πηδώντας πάνω από εικοσιπέντε αιώνες για να φανούμε απόγονοι του Περικλή και του Αριστοτέλη»• διότι ο Σολωμός – όπως άλλωστε και ο Μάντζαρος και γενικότερα οι Επτανήσιοι – πίστευε (το δείχνει στο έργο του) στην αδιάσπαστη συνέχεια του Ελληνισμού. Και θα αναρωτιόταν γιατί ο Χ.Γ. δεν πρότεινε, ως έκτο γνώρισμα του καινούργιου, και την αλλαγή της γαλανόλευκης σημαίας με την κιτρινόμαυρη του δικέφαλου αετού.
Μέτριο στιχούργημα, αφελές και νοησιαρχικό – θα αντέτεινε ο ρεαλιστής εκτιμητής – είναι το προτεινόμενο τραγούδι του Γκάτσου, με τους «τρεις [βυζαντινούς] αντρειωμένους» – τον «Διγενή», τον «Νικηφόρο» (ποιον απ’ όλους;), «τον γιο της Αννας της Κομνηνής» (ποιον από τους δύο;) – και τον νεότερο «Νικηταρά», που «χορεύουν» σε ένα εθνοφολκλορικό «πανηγύρι» «για να γλυτώσουν μια φλούδα γης απ’ το τσακάλι και την αρκούδα»! (και, βέβαια, η Αννα Κομνηνή θα αμφισβητούσε τα περί αερογέφυρας, αφού ήταν περήφανη για την αρχαιοελληνική κληρονομιά της).
Το στιβαρό ποίημα του Σολωμού – θα πρόσθετε ο εκτιμητής -, διαφορετικά από το μελό στιχούργημα του Γκάτσου, συναιρεί τους πόθους του νέου Ελληνισμού σε ένα πανελλήνιο συναίσθημα (γιατί, άραγε, ο Κρητικός ή ο Μακεδόνας θα πρέπει να έχει έναν τσάμικο – η λέξη παραπέμπει στους αλβανούς μουσουλμάνους – για εθνικό ύμνο;).
Το ίδιο συναίσθημα – θα κατέληγε – εκφράζει και η εύτονη μελοποίηση του «Υμνου» από τον Μάντζαρο, που μαζί με τους στίχους του Σολωμού μόνο «ψυχολογική ξιπασιά» δεν μεταγγίζει• προσθέτοντας ότι η μελοποίηση του «Τσάμικου», που κινείται στον χώρο της ελαφρότερης μουσικής του Χατζιδάκι, δεν έχει τίποτε το ελληνοπρεπές, όπως και αν όριζε την ελληνικότητα ένας ιδεοληπτικός της. Εκτός αν θεωρούσαμε ότι το τρίσημο μέτρο της μελωδίας του, που απαντά σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου και που χαρακτηρίζει πρωτίστως το βαλς (ο εν λόγω «Τσάμικος» χορεύεται θαυμάσια σε σαλόνι), αποτελεί απόδειξη ελληνικότητας.

Ο κ. Νάσος Βαγενάς είναι καθηγητής της Θεωρίας και Κριτικής της Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Falcon's nest : " Prey " and Love

Surprise as falcons nesting in condemned Red Road flats bring up city's first Peregrine chick

Peregrine falcons large
A PAIR of peregrine falcons who set up home on a window ledge in Glasgow’s iconic Red Road flats have raised what is believed to be the city’s first ever peregrine chick.
The birds of prey became surprise tenants of the block after nesting on the 24th floor of the 27-storey building at 10-30 Petershill Court.
The empty building is due to be demolished by Glasgow Housing Association.
Local resident Steven McGrath first spotted the birds, which are relatively new additions to Scotland’s cities, in July last year.
Taxi driver Steven, who has named the chick Tundra, said yesterday: “I’d noticed the peregrines were spending a lot of time around the flats.
“As the first block was due to be demolished, I was concerned the birds might be at risk if they decided to nest within them, so I decided to contact RSPB Scotland and others for advice.

red road flats demolition Image 1
“I’ve never heard of these birds breeding in Glasgow so I wanted to do everything I could to make sure they were successful.”
GHA and demolition firm Safedem funded a purpose-built nesting box for the peregrines at a nearby block of flats at Red Road in the north of the city.
The nest was made by Central Scotland Raptor Study Group and RSPB Scotland staff.
But despite their efforts, the adult peregrines decided to stick with their original nesting site, where in Spring, they went on to lay two eggs.
Steven and volunteers from the raptor group installed a camera to monitor the nest.
Despite one egg failing earlier, the pair successfully raised a single chick which left the nest on July 12. After leaving the nest, young birds continue to be fed by their parents for four to eight, after which they will normally leave the area.
Peregrine falcons mate for life. They are also the fastest animals on Earth, reaching speeds of more than 200mph as they dive for prey.
Toby Wilson, of RSPB Scotland, added: “The Red Road flats housed many new families in their time, so it is fitting to see the first breeding peregrines in Glasgow join that list.”

First Glasgow peregrine falcon nest

This video from Scotland is called peregrine falcon Glasgow.
From Wildlife Extra:
First Peregrines raised in Glasgow
Derelict flats prove ideal for Peregrines
July 2012. A pair of peregrine falcons, that set up home in Glasgow’s iconic Red Road flats, has raised what is believed to be the city’s first ever peregrine chick. The birds of prey became surprise tenants of the multi-story flats, found in the North of the city, after nesting on the 24th floor of the 27-storey building at 10-30 Petershill Court.
The empty building is due to be demolished by Glasgow Housing Association (GHA) as part of the ongoing regeneration of the city. The first block was demolished in June this year.
Traditionally associated with the countryside, changing landscapes have meant that peregrines have had to adapt to living in more unusual places. Local resident Steven McGrath first spotted the birds, which are relatively new additions to Scotland’s cities, late last year.
Steven said: “I’d noticed the peregrines were spending a lot of time around the flats. As the first block was due to be demolished I was concerned the birds might be at risk if they decided to nest within them, so I decided to contact RSPB Scotland and others for advice. I’ve never heard of these birds breeding in Glasgow so I wanted to do everything I could to make sure they were successful.”
Ignored custom built nest
By law it is illegal to disrupt breeding birds, so to assist the nesting pair, GHA and demolition contractor Safedem funded a new purpose-built nesting box for the adult peregrines at a nearby block of flats at Red Road. The nest was constructed and installed by Central Scotland Raptor Study Group, assisted by RSPB Scotland staff.
Despite their efforts, the adult peregrines decided to stick with their original nesting site, where in spring they went on to lay two eggs. Great care was taken to safeguard the nest site. Steven, and volunteers of the Central Scotland Raptor Study Group, installed a research camera to monitor the nest. Despite one egg failing at an early stage, the pair successfully raised a single chick, which left the nest on 12th July.
Toby Wilson, of RSPB Scotland, added: “The Red Road flats housed many new families in their time, so it’s fitting to see the first breeding peregrines in Glasgow join that list. It’s been a real team effort getting to this stage. Thanks to Steven’s dedication and watchful eye, as well as the ongoing cooperation and support of Safedem, Glasgow Housing Association and Central Scotland Raptor Study Group, we’ve given this chick a good start in life.”

After leaving the nest or fledging, the young bird will continue to be fed by its parents for another 4-8 weeks, after which they will normally leave the area.
Recognised as the world’s fastest species, peregrines are renowned for their aerial mastery, reaching impressive speeds as they dive for prey.

Σχόλιο : Ψηλά και μοναχικά...η Ζωή και η χαρά της ζωής συνεχίζεται με ή χωρίς τους ανθρώπους...
Υάκινθος 

******************

πηγή : Βούλα Βαβαρούτσου - Πουλιά-Πτηνά  και 'Εθνος.gr

Κίνησε η γερακίνα για νερό κρύο να φέρει», λέει το γνωστό καλαματιανό τραγούδι, μόνο που σήμερα, στην περίπτωση της Καλαμάτας, η γερακίνα όταν κινάει, σπέρνει τον τρόμο στα πουλιά τα οποία διέρχονται από το αεροδρόμιο και αποτελούν κίνδυνο για τα αεροσκάφη που απογειώνονται. Πέντε γερακίνες και δύο αρσενικά γεράκια προστατεύουν τα αεροσκάφη στην Καλαμάτα από τα διερχόμενα πουλιά, που «απειλούν» να μπουν στους κινητήρες και να προκαλέσουν ακόμα και την πτώση τους.
«Τα θηλυκά είναι πιο μεγαλόσωμα, αντιδραστικά ως χαρακτήρες, αλλά πιο γερά και ατρόμητα ακόμη και σε σύγκριση με μεγαλύτερα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή του αεροδρομίου», σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Φλεβάρη, έναν από τους «γερακάρηδες», δηλαδή τους εκπαιδευτές γερακιών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο κ. Φλεβάρης, που ξεκίνησε την καριέρα του ως συνοδός σκύλων, γρήγορα στράφηκε στα γεράκια, τα οποία, όπως όλα τα αρπακτικά, δεν δένονται με τον άνθρωπο όπως οι σκύλοι. Σήμερα, όμως, στο ερώτημα σκύλοι ή γεράκια, προτιμά τα πουλιά.
Στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, υπάρχουν σήμερα επτά εκπαιδευμένα γεράκια –Ερμής, που «υπηρετεί» από το 2000, Πέλοψ, Αφροδίτη, Φαίδρα, Λυδία, Αριάδνη και Καλυψώ. Ανήκουν στο είδος πετρίτης, αγοράστηκαν νεοσσοί και εκπαιδεύτηκαν εδώ. Το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης αφορά την εξημέρωση. Οταν αρχίσουν να εμπιστεύονται τους εκπαιδευτές, τα πουλιά αρχίζουν τις ελεύθερες πτήσεις εκτελώντας αρχικά κύκλους γύρω από τον συνοδό τους, ο οποίος τους «κουνάει» ένα ομοίωμα πτηνού. Υστερα από αρκετή προπόνηση, το γεράκι πετάει στο αεροδρόμιο αμέσως πριν απογειωθεί ή προσγειωθεί κάποιο αεροπλάνο. Βλέπει τα άλλα πουλιά ως θηράματα και επιτίθεται. Οι φτερωτοί εισβολείς τρομάζουν και αποχωρούν με αποτέλεσμα την «εκκαθάριση» του εναέριου χώρου για ομαλή ροή πτήσεων.
Ο «πόλεμος» μεταξύ πουλιών και αεροσκαφών είναι σε εξέλιξη από το 1912, όταν σημειώθηκε η πρώτη κατάρριψη αεροσκάφους από πτηνό. Στη χώρα μας έχουμε αρκετές καταγεγραμμένες συγκρούσεις πτηνών με αεροσκάφη αλλά και καταρρίψεις, όπως ενός Mirage 2000 το 1992 και ενός A-7 πέρυσι. Και στις δύο περιπτώσεις οι πιλότοι πρόφτασαν να εγκαταλείψουν τα σκάφη με επιτυχία.
Το γεράκι μπορεί να πετάξει σε ύψος 22.000 ποδών και να εντοπίσει από εκεί το θήραμά του. Αμέσως μετά βουτάει και επιχειρεί να το πιάσει. Η ταχύτητα βύθισης φθάνει τα 400 χλμ. την ώρα. «Τα γεράκια κάνουν μόνιμη δίαιτα. Πρέπει να έχουν ορισμένο βάρος ανάλογα με την εποχή, ώστε να μην είναι ούτε πολύ χορτάτα, αλλά ούτε και να πεινούν, κάτι που θα τα αναγκάσει να αναζητήσουν τροφή», λέει ο κ. Φλεβάρης.
Τα γεράκια συμπληρώνουν καθημερινά συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών πτήσεων, ώστε να γυμνάζονται επαρκώς προκειμένου να διατηρούν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για επίπονη διαδικασία που ξεπερνά το οκτάωρο. Οι «γερακάρηδες» χρησιμοποιούν ειδικά γάντια που επιτρέπουν στα πουλιά να στέκονται στο χέρι τους. Ερχεται λοιπόν η στιγμή που ο κ. Δημήτρης Βαρελάς, ο έτερος εκπαιδευτής, επιδεικνύει τον «Ερμή» και τον «Πέλοπα». Μπαίνει στο ειδικά διαμορφωμένο κλουβί και με γρήγορες κινήσεις πιάνει το ατομικό σκοινί του γερακιού που επιλέγει. Το τραβάει στο γαντοφορεμένο χέρι του, φοράει στο γεράκι το ειδικό σκουφί που το ηρεμεί και στη συνέχεια το φέρνει κοντά μας για τη φωτογράφηση. Το σκουφί αφαιρείται και το γεράκι περιεργάζεται τους «ξένους» εξονυχιστικά. Μετά την επίδειξη των ικανοτήτων του, παίρνει τον «μεζέ» του -ένα ωμό ορτύκι- και δέχεται να πάρει μερικές ακόμα «πόζες».



Υάκινθος

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Δίπλα σε κάθε ραγισμένη καρδιά…


υπάρχει πάντα μια καρδιά από πέτρα....



υ.γ. και δεν θέλω γέλωτες με τα βαθυστόχαστα ποστ μου. :P:lol:


πηγή : Λάσπη στ'αστέρια Ιουλίου 19, 2012 Posted by μούργος



...και πάντα υπάρχει  και... μια καρδιά μάλαμα!
ευχαριστούμε για την όμορφη καλοκαιρινή φωτογραφία!  Υάκινθος

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Πώς επηρεάζουμε τους άλλους με τις σκέψεις μας
(Γέροντας Πορφύριος)

πηγή : Πιστός gr.


Πώς επηρεάζουμε τους άλλους με τις σκέψεις μας (Γέροντας Πορφύριος)

Μέσα μας ὑπάρχει ἕνα μέρος τῆς ψυχῆς ποὺ λέγεται “ἠθικολόγος”. Αὐτὸς ὁ “ἠθικολόγος”, ὅταν βλέπει κάποιον νὰ παρεκτρέπεται, ἐπαναστατεῖ, ἐνῶ πολλὲς φορὲς αὐτὸς ποὺ κρίνει ἔχει κάνει τὴν ἴδια παρεκτροπή. Δὲν τὰ βάζει, ὅμως, μὲ τὸν ἑαυτό του ἀλλὰ μὲ τὸν ἄλλο. Κι αὐτὸ δὲν τὸ θέλει ὁ Θεός.
Λέει ὁ Χριστὸς στὸ Εὐαγγέλιο: “Ὁ οὖν διδάσκων ἕτερον σεαυτὸν οὐ διδάσκεις; Ὁ κηρύσσων μὴ κλέπτειν, κλέπτεις;”. Μπορεῖ νὰ μὴν κλέπτουμε, ὅμως φονεύουμε, κακίζουμε τὸν ἄλλον καὶ ὄχι τὸν ἑαυτόν μας. Λέμε παραδείγματος χάριν: “Ἔπρεπε νὰ κάνεις αὐτό, δὲν τὸ ἔκανες, νὰ τί ἔπαθες!”. Στὴν πραγματικότητα, ἐπιθυμοῦμε νὰ πάθει ὁ ἄλλος κακό.
Ὅταν σκεπτόμαστε τὸ κακό, τότε μπορεῖ πράγματι νὰ συμβεῖ. Κατὰ ἕνα μυστηριώδη καὶ ἀφανὴ τρόπο μειώνουμε στὸν ἄλλο τὴ δύναμη νὰ πάει στὸ ἀγαθό, τοῦ κάνουμε κακό.
Μπορεῖ νὰ γίνουμε αἰτία ν’ ἀρρωστήσει, νὰ χάσει τὴ δουλειά του, τὴν περιουσία του κ.λπ.
Μ’ αὐτὸ τὸν τρόπο δὲν κάνουμε κακὸ μόνο στὸν πλησίον μας ἀλλὰ καὶ στὸν ἑαυτό μας, γιατὶ ἀπομακρυνόμαστε ἀπὸ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ.
Καὶ τότε προσευχόμεθα καὶ δὲν εἰσακουόμεθα.
“Αἰτοῦμεν καὶ οὐ λαμβάνομεν”.
Γιατί;
Τὸ σκεφτήκαμε ποτὲ αὐτό; “Διότι κακῶς αἰτούμεθα”. Πρέπει νὰ βροῦμε τρόπο νὰ θεραπεύσουμε τὴν τάση ποὺ ὑπάρχει μέσα μας νὰ αἰσθανόμαστε καὶ νὰ σκεπτόμαστε μὲ κακία γιὰ τὸν ἄλλο.
Εἶναι δυνατὸ νὰ πεῖ κάποιος, “ἔτσι ποὺ φέρεται ὁ τάδε θὰ τιμωρηθεῖ ἀπ’ τὸν Θεό”, καὶ νὰ νομίζει ὅτι τὸ λέει χωρὶς κακία. Εἶναι, ὅμως, πολὺ λεπτὸ πράγμα νὰ διακρίνει κανεὶς ἂν ἔχει ἢ δὲν ἔχει κακία. Δὲν φαίνεται καθαρά. Εἶναι πολὺ μυστικὸ πράγμα τί κρύβει ἡ ψυχή μας καὶ πῶς αὐτὸ μπορεῖ νὰ ἐπιδράσει σὲ πρόσωπα καὶ πράγματα.
Δὲν συμβαίνει τὸ ἴδιο, ἂν ποῦμε μετὰ φόβου ὅτι ὁ ἄλλος δὲν ζεῖ καλὰ καὶ νὰ προσευχόμαστε νὰ τὸν βοηθήσει ὁ Θεὸς καὶ νὰ τοῦ δώσει μετάνοια, δηλαδὴ οὔτε λέμε οὔτε κατὰ βάθος ἐπιθυμοῦμε νὰ τὸν τιμωρήσει ὁ Θεὸς γι’ αὐτὸ ποὺ κάνει.
Τότε ὄχι μόνο δὲν κάνουμε στὸν πλησίον κακό, ἀλλὰ τοῦ κάνουμε καὶ καλό.
Ὅταν εὔχεται κανεὶς γιὰ τὸν πλησίον του, μιὰ καλὴ δύναμη βγαίνει ἀπ’ αὐτὸν καὶ πηγαίνει στὸν ἀδελφὸ καὶ τὸν θεραπεύει καὶ τὸν δυναμώνει καὶ τὸν ζωογονεῖ.
Μυστήριο πῶς φεύγει ἀπὸ μᾶς αὐτὴ ἡ δύναμη.
Ὅμως, πράγματι, αὐτὸς ποὺ ἔχει μέσα του τὸ καλὸ στέλνει τὴν καλὴ αὐτὴ δύναμη στοὺς ἄλλους μυστικὰ καὶ ἁπαλά.
Στέλνει στὸν πλησίον του φῶς, ποὺ δημιουργεῖ ἕναν κύκλο προστασίας γύρω του καὶ τὸν προφυλάσσει ἀπ’ τὸ κακό.
Ὅταν ἔχουμε γιὰ τὸν ἄλλον ἀγαθὴ διάθεση καὶ προσευχόμαστε, θεραπεύουμε τὸν ἀδελφὸ καὶ τὸν βοηθοῦμε νὰ πάει πρὸς τὸν Θεό.
Βίος καὶ Λόγοι Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, σελ. 439-441

http://orthodoxigynaika.blogspot.com/
...
Αηδόνι