[Το 1952, σε ταξίδι της στην Κύπρο η αθηναία ζωγράφος και συγγραφέας Αθηνά Ταρσούλη (1884-1975) επισκέφθηκε και την ιερά Μονή Σταυροβουνίου, όπου έκανε μερικά σχέδια. Από σχετικό κείμενό της, δημοσιευμένο δύο χρόνια αργότερα στο αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού Νέα Εστία για την Κύπρο, είναι το σχέδιο και το απόσπασμα που ακολουθεί. (Το ίδιο κείμενo αναδημοσιεύθηκε και στον β΄ τόμο της έκδοσή της για την Κύπρο, που κυκλοφόρησε το 1963)].





Ο περιποιητικός εφημέριος πάτερ Μακάριος, που είναι και ο ράφτης του μοναστηριού, μας λέει πως όλοι οι μοναχοί του Σταυροβουνιού είναι παπουτσήδες, άλλοι μαραγκοί και χτιστάδες, άλλοι γεωργοί όπως και ο ηγούμενος αιδεσιμότατος πάτερ Γερμανός που βρίσκεται τώρα στους αγρούς και οργώνει μόνος τα χωράφια με σύγχρονα μηχανήματα.
Ο καλός εφημέριος μάς περιγράφει και το πώς στραγγίζουν οι μοναχοί από τα μελίσσια τους το ευωδιαστό μέλι. Αφού πάρουν τις κερήθρες από τις κυψέλες τις βάζουν μέσα σε καθαρές κόφες καθισμένες πάνω σε μια γούρνα τρυπημένη. Χτυπούν δυνατά τις κερήθρες όσο να λυώσουν και τις πλακώνουν με μια βαριά μυλόπετρα, ενώ ταυτόχρονα το μέλι αρχίζει να στάζει από τις κόφες στη γούρνα. Το κατασταλαγμένο μέλι το σουρώνουν περνώντας το από σακούλια. ‘Ετσι πεντακάθαρο και μοσχοβολιστό, κίτρινο όπως το κεχριμπάρι και διάφανο σαν κίτρινο διαμάντι, το φημισμένο μέλι του Σταυροβουνιού μπαίνει στα δοχεία και μοσχοπουλιέται”.