Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

" Ευσπλαγχνία θέλω "

"Αν είχατε καταλάβει τι σημαίνει, ευσπλαγχνία θέλω και όχι θυσία, δεν θα καταδικάζατε τους αθώους ανθρώπους".(Ματθ.9:13)
 
"Δεν ήρθα να καλέσω σε μετάνοια τους δικαίους αλλά τους αμαρτωλούς".(Ματθ.9:13.)



[...] Το αίσθημα του σκανδαλισμού πόσο εριστικό και πόσο κακόβουλο είναι! Με απόλυτη αλλά προσχηματική ακρίβεια αγωνίζεσαι για την εφαρμογή του γράμματος του νόμου.
Την ουσία του νόμου όμως, την αθετεί.
Φαρισαίε σκοτισμένε και τυφλέ! 'Ακουσες τι σου λέει ο Κύριος: " Ευσπλαγχνία θέλω ". Βλέπεις το ελάττωμα του πλησίον σου; Σπλαγχνίσου τον! Είναι μέλος του σώματός σου! Η αδυναμία, την οποία σήμερα βλέπεις σ'αυτόν, αύριο μπορεί να γίνει δική σου αδυναμία. Σκανδαλίζεσαι μόνον και μόνον επειδή είσαι εγωιστής και τυφλός. Τηρείς τυπολατρικά μερικές εξωτερικές διατάξεις του νόμου, και μετά κυριεύεσαι από αυτοθαυμασμό. Περιφρονείς τον πλησίον, παρατηρώντας ότι παραβαίνει κάποιες λεπτομέρειες του νόμου, και δεν βλέπεις ότι έχει κρυφές αρετές, και μάλιστα μεγάλες, οι οποίες είναι γνωστές και ευάρεστες στόν Θεό αλλά άγνωστες σ'εσένα, εξαιτίας της αλαζονικής και σκληρής καρδιάς σου.
Δεν προσέχεις τον εαυτό σου όσο πρέπει. Δεν τον βλέπεις τον εαυτό σου. Γι'αυτό δεν παραδέχεσαι πως είσαι αμαρτωλός. Γι'αυτό δεν έχεις συντριβή καρδιάς. Γι'αυτό δεν έχεις μετάνοια και ταπείνωση. Γι'αυτό δεν καταλαβαίνεις ότι, για να σωθείς, έχεις ανάγκη και εσύ, όπως όλοι οι άνθρωποι, από την ευσπλαγνία του Θεού.
Είναι φοβερό το να μην παραδέχεσαι πως είσαι αμαρτωλός! Τέτοιους ανθρώπους τους απορρίπτει ο Κύριος.
Τι μακαριότητα, να έχεις επίγνωση ότι είσαι αμαρτωλός! 'Οποιος έχει αυτήν την επίγνωση μπορεί να πλησιάσει τον Ιησού. Τι μακαριότητα να βλέπεις τις αμαρτίες σου!
Τι μακαριότητα να βλέπεις την καρδιά σου! 'Οποιος αρχίσει να βλέπει την καρδιά του, ξεχνά ότι στην γη υπάρχουν κι άλλοι αμαρτωλοί εκτός από τον ίδιο. Κι αν κάποια φορά ρίξει μια ματιά σε άλλους , του φαίνονται άμεμπτοι, υπέροχοι, άγγελοι.[...]
 
Από το βιβλίο "Ασκητικές Εμπειρίες" τ.Β'
του αγίου  Πατρός ημών Ιγνατίου Μπριαντσανίνωφ
 
 
 
Arvo Pärt : Lamentate*
 
 
Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου