Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η πρώτη Εντολή

Τινές  εκ των Αγίων Πατέρων εν τοις ασκητικοίς  αυτών έργοις  εισάγουν  την διάκρισιν  δύο οδών πνευματικής ζωής, την πρακτικήν  και την θεωρητικήν, ονομάζοντες  την πρώτην, "οδόν της τηρήσεως των εντολών".
Ο Γέρων Σιλουανός  εσκέπτετο  άλλως πώς' διέκρινεν  ωσαύτως  την ζωήν  εις πρακτικήν  και θεωρητικήν, αλλ' αμφοτέρας  εξελάμβανε  κυρίως  ως τήρησιν  των εντολών. Κυρία βάσις  της ασκητικής  νοεράς ησυχίας, ήσαν  δι' αυτόν οι λόγοι  της πρώτης εντολής: "Αγαπήσεις  τον Θεόν  σου  εξ όλης καρδίας  σου, εξ όλης διανοίας σου, εξ όλης ψυχής σου" Γράφει:
" Όστις εγνώρισε  την αγάπην του Θεού, ούτος  θα είπη:  Εγώ δεν εφύλαξα τας εντολάς. Καίτοι  προσεύχομαι  ημέρας και νυκτός  και προσπαθώ  να μετέρχωμαι  πάσαν  αρετήν, όμως την εντολήν  της αγάπης  προς τον Θεόν  δεν εκπληρώ. Μόνον σπανίως, προς στιγμήν,φθάνω  την εντολήν του Θεού, αλλ' η ψυχή μου  ποθεί να μένη εν αυτή διαρκώς. Όταν αλλότριαι  σκέψεις  παρεισδύουν   εις τον νούν, τότε ούτος  διαιρείται  μεταξύ του Θεού  και του πράγματος. 'Αρα  η εντολή  "αγαπήσεις  εξ όλης της διανοίας  σου  και εξ όλης της καρδίας σου", δεν εκπληρούται. 'Όταν  όμως ο νούς  όλος είναι εν τω Θεώ  και δεν υπάρχουν  άλλαι  σκέψεις, τότε εκπληρούται  η πρώτη εντολή, αλλά και πάλιν ατελώς".[...]

Από το  βιβλίο   " Ο 'Αγιος Σιλουανός  ο Αθωνίτης"
μετάφρασις εκ του ρωσικού του μακαριστού ιερομ. Σωφρονίου Ζ.





 
ΧΕΡΟΥΒΙΚΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ ΗΧΟΣ Β' (ΔΑΝΙΗΛ ΚΑΡΑΜΠΑΣΗ)
 
 
Υάκινθος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου