Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Elaphe quatuorlineata (τεράστιο φίδι μα εντελώς ακίνδυνο)



Elaphe quatuorlineata (τεράστιο φίδι μα εντελώς ακίνδυνο) Μαΐου 12, 2014 Posted by μούργος in φύση, Περιβάλλον, Φωτογραφία, ερπετά, nature, Photo, Reptiles.
trackback

l1

Ο Elaphe quatuorlineata ή λαφιάτης ή λαφίτης είναι ένα από τα πιο μεγαλόσωμα φίδια στην Ελλάδα, το μέγεθος του μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Όπως και ο Zamenis situla που παρουσιάσαμε πριν μερικά ποστ, δεν διαθέτει δηλητήριο και γι’ αυτό είναι εντελώς ΑΚΙΝΔΥΝΟ για τον άνθρωπο.
Τρέφεται με διάφορα μικρά θηλαστικά, όπως ποντίκια, σαύρες, πουλιά κ.α. και επίσης του αρέσουν τα αυγά, οπότε μην απορήσετε αν το βρείτε μέσα σε καμία φωλιά από κότες να ψάχνει για αυγά. Είναι κοινό φίδι στην Ελλάδα και θα το βρούμε σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, στη Πελοπόννησο, καθώς και σε πολλά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Ημερόβιο είδος, συνήθως κυκλοφορεί μόνο στο έδαφος νωρίς το πρωί ή απόγευμα μιας και δεν του αρέσει η υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, είναι δεινός κολυμβητής αν χρειαστεί. Το ενήλικο φέρει 4 χαρακτηριστικές ραβδώσεις κατά μήκος στο σώμα του.
Το βρήκα να κάθεται κάτω από τη λεμονιά, έξω από το παλιό σπίτι στο κτήμα. Μόλις αντιλήφθηκε τον θόρυβο που έκανα, μπήκε από το ανοιχτό παράθυρο στο υπόγειο του σπιτιού, αλλά γρήγορα σκέφτηκε ότι ίσως εκεί να κινδυνεύει περισσότερο και αμέσως πρόβαλε το κεφάλι του να βγει πάλι έξω. Έξω βέβαια ήμουν εγώ ακίνητος, με τη φωτογραφική στο χέρι, με είδε, μου έβγαλε τη γλώσσα του και ξαναχάθηκε στο υπόγειο.

Για περισσότερες πληροφορίες με άφθονο φωτογραφικό υλικό εδώ.

l2
l3
i4

πηγή : Λάσπη στ'αστέρια


Σχόλιο: Ευχαριστούμε πολύ τη " Λάσπη" για τις εξαιρετικές αναρτήσεις.
Όσον αφορά τους "όφεις";
Να προσέχουμε τους ενδημικούς "όφεις " της καρδιάς μας...αυτοί είναι πράγματι δηλητηριώδεις...
Υάκινθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου