" Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Η Μ Ο Υ Σ Ι Κ Η "
[...] Σύμφωνα με παλαιές χριστιανικές αρχές η λειτουργική μουσική είναι μονόφωνη, με την έννοια ότι είναι απαλλαγμένη από την ετεροφωνία. Δηλαδή πολλές φωνές ομότονα ( με μια φωνή ), και αυτό γιατί έτσι προβάλλεται καλύτερα ο λόγος που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Τα όργανα δεν είχαν συμμετοχή στη λειτουργική μουσική αφ'ενός διότι ήσαν συνδεδεμένα με την ειδωλολατρική μουσική και αφ'ετέρου η ποικιλία των ηχοχρωμάτων τους και του τρόπου που εποίκιλαν την μελωδία, δημιουργούσε ετεροφωνία, η οποία αποπροσανατόλιζε του ουσιαστικού στόχου που προαναφέραμε. Η ετεροφωνία σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ήταν σε οξύτατη αντίθεση με την χριστιανική ιδέα περί θεικής ενότητας και ψυχικής κοινότητας.
Η Χριστιανική μουσική περιλαμβάνει: το Αμβροσιανό μέλος, το Γρηγοριανό μέλος και το Βυζαντινό μέλος.....
......Βυζαντινή μουσική λέγοντας, εννοούμε κυρίως τη μουσική της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας.
Η Βυζαντινή μουσική είναι μονόφωνη και δεν χρησιμοποιεί όργανα για τους ίδιους προαναφερθέντας λόγους.
Το Βυζαντινό μέλος είναι ποίηση και μουσική μαζί.
Η καταγωγή της Β. Μουσικής (οι ρίζες της) και η προέλευσή της είναι κατ'ευθείαν από την αρχαία Ελληνική Μουσική.
Η τελειοποίηση της μορφής της έγινε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και γι'αυτό ονομάστηκε Βυζαντινή Μουσική.
Κύριο χαρακτηριστικό της Βυζαντινής μελωδίας είναι η σεμνότητα και η μεγαλοπρέπεια. Ενεργεί ως αποτελεσματικό μέσο, με το οποίο μεταφέρονται στούς πιστούς τα μηνύματα, τα νοήματα και τα συναισθήματα των ύμνων της Θείας Λατρείας. Με αυτήν ο άνθρωπος εκφράζει την ψυχική του κατάσταση πρός τον Δημιουργό του.
Είναι μουσική λογική.
Η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική είναι η αρχαία Ελληνική Μουσική, όπως διαμορφώθηκε από τον 'Αγιο Ιωάννη Δαμασκηνό (αρχές Η' αιώνα), σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εκκλησιαστικής Υμνογραφίας και τις λειτουργικές ανάγκες της Θείας Λατρείας.[....]
Από το βιβλίο
"Η Θεωρία της Βυζαντινής Μουσικής στην Πράξη"
του Σπύρου Χ.Ψάχου, καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής
Υάκινθος
Υάκινθος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου