Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Οι Μεμβράνες της Κορίτσας Ευρυτανίας

πηγή : Φουρνά Ευρυτανίας
Ο
ι μεμβράνες της Κορίτσας σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αραμπατζή, γράφτηκαν μεταξύ της 13ης Μαρτίου 846 μ.χ, και 31ης Δεκεμβρίου του 846 ή 847 μ.χ., επί πατριαρχίας Μεθοδίου της Κων/λης. Άγνωστο είναι όμως πώς βρέθηκαν στην γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου του Νέου στην Κορίτσα.
Ο κ. Αραμπατζής αναφέρει στο βιβλίο του " ΑΙ ΜΕΜΒΡΑΝΑΙ Της ΚΟΡΙΣΤΑΣ Ευρυτανίας ": " Όφείλομεν να κατονομάσωμεν τας Μεμβράνας ταύτας, ως σπαράγματα του Σημαδοφώνου Ευαγγελισταρίου της Κορίστης…εσπάραξε ταύτας ο Επίσκοπος Λιτζάς και Αγράφων Διονύσιος ο Λαρισσαίος γράψας εν ενθυμήμασι: Έις μνημόσυνον αιώνιον – 1282."
Επίσης οι μεμβράνες αυτές κατατάσσονται στους παλαιότατους κώδικες που χαρακτηρίζονται με την επιστημονική ονομασία

 " CODICES VETUSTISSIMI ". Σε αυτές συναντώνται και τα έντεκα μουσικά εκφωνητικά σημεία της βυζαντιακής Παρασημαντικής ( Εκκλησιαστικής Μουσικής ). Οι μεμβράνες αυτές είναι σημαντικές για την επιστήμη της Παλαιογραφίας και για την μελέτη της Βυζαντινής Μουσικής.


Μεμβράνη ( 900 - 1100 μ.χ)


Πάλι εκείνο το οποίο πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι οι μεμβράνες αποτελούν πηγή ιστορικής έρευνας καθώς φωτίζονται άγνωστες πτυχές της εκκλησιαστικής ιστορίας, όπως: Η τιμή ως Αγίου προ του Σχίσματος του Οσίου Βενεδίκτου του β’, αλλά και η αναφορά ότι ο Όσιος Ιάκωβος χειροτονήθηκε επίσκοπος.


Ο Φουρνιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου